
Varmista aurinkovoiman turvallisuus
26.05.2025
Auringon säteissä on runsaasti energiaa. Aurinkovoima on kasvava ja kehittyvä energiantuotantomuoto, jota kannattaa hyödyntää myös meillä. Ennen kuin päätetään hankkia aurinkosähköjärjestelmä, on syytä varmistaa suunnittelu- ja asennusosaaminen.
Vaikka aurinkosähköjärjestelmä ja aurinkopaneelit ovat turvallinen sähköntuotantotapa, liittyy siihenkin riskejä. Esimerkiksi sähköturvallisuuslaki koskee myös aurinkosähköjärjestelmiä. Laki edellyttää, että järjestelmä suunnitellaan, rakennetaan ja huolletaan sekä mahdollisesti korjataan määräysten mukaan. Luonnollisesti se on rakennettava myös määräysten mukaisista osista.
Aurinkosähköjärjestelmä myös näkyy ympäristöönsä ja onkin tärkeää varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta paikalliset käytännöt ja lupavaatimukset. Ennen kuin siirrytään asennusvaiheeseen, on tarkastettava, että urakoitsijalla on oikeus asentaa aurinkosähköjärjestelmiä. Lista luvan omaavista asennusliikkeistä löytyy Tukesin rekisteristä.
Paloturvallisuus tärkeää
Osaava suunnittelija osaa huomioida aurinkosähköjärjestelmän paloturvallisuuteen liittyvät riskit. Asennusluvat omaavan urakointiliikkeen sekä sen työntekijöiden on tiedettävä ja huomioitava turvallisuusriskit toteutusvaiheessa. Kun asiat on huomioitu ajoissa, on käyttövaiheen riskit minimoitu.
Aurinkosähkön suurimmat haasteet ovat sähköturvallisuudessa. Ongelmien välttämiseen on yksinkertainen ohje, noudata määräyksiä ja varmista suunnittelijan ja asennusliikkeen osaaminen. Esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien mahdollisten tulipalojen syyt löytyvät useimmiten suunnittelu- ja asennusvirheistä, mutta tulipalojen syttymissyynä eivät aurinkopaneelit useinkaan ole.
Aurinkopaneelit liittyvät rakennukseen
Aurinkopaneelien asentaminen ja käyttöönotto liittyy suoraan rakennukseen. Siksi suunnittelun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Katolle tai seinään asennettava aurinkosähköjärjestelmä lisää painoa ja usein myös tuulikuormaa. Onkin tärkeää selvittää rakenteiden kantavuus ja niihin liittyvä paloturvallisuus. Asennukset voivat olla myös luvanvaraisia ja ne on selvitettävä paikallisesti.
Muista järjestelmän huoltaminen
Kuten kaikkien teknisten laitteiden toimintaa, kannattaa myös aurinkojärjestelmään kuuluvien laitteiden toimintaa seurata säännöllisesti. Jos esimerkiksi sähköntuotanto alenee selittämättömästi tai jokin osa laitteistosta toimii poikkeavasti, kannattaa ottaa yhteyttä järjestelmän toimittaneeseen yritykseen.
Itse kannattaa myös seurata säännöllisesti, ettei invertterissä eli vaihtosuuntaajassa pala ylimääräisiä varoitusvaloja. Invertterit ilmoittavat yleensä erilaisin valoin vioista ja niistä voi päätellä mistä vika johtuu. Ylijännitevaroitusvalon syttymissyy on aina selvitettävä.
Ukkonen voi joskus sammuttaa invertterin ja käyttäjän on joskus käynnistettävä se uudelleen. Pelkkä järjestelmän säännöllinen seuraaminen ei riitä, vaan se on hyvä tarkastaa vuosittain. Muista myös laitteiston säännöllinen huolto. Esimerkiksi Motivan sivulta löytyy ladattava huolto- ja seurantasuunnitelma, jos laitteen toimittanut yritys on jättänyt sellaisen toimittamatta.
Yhdistäminen sähköverkkoon
Aurinkosähköjärjestelmä voi olla itsenäinen tai sähköverkkoon liitetty, sähköverkon kanssa rinnan toimiva järjestelmä. Itsenäisiä järjestelmiä käytetään usein mökeillä ja kulkuneuvoissa. Itsenäisiin järjestelmiin kuuluu yleensä oleellisena osana akku tai akusto ja ne toteutetaan useimmiten 12 voltin tai 24 voltin tasasähköjärjestelmänä tuomaan virtaa mökin valaistukseen ja esimerkiksi jääkaappiin sekä televisioon. Aurinkopaneeleilla ladataan usein myös veneen tai asuntovaunun akkuja.
Omakoti-, rivi- ja kerrostaloissa, liikekiinteistöissä ja maatiloilla aurinkosähköjärjestelmät liitetään useimmiten kohteen sähköverkkoon ja ne toimivat rinnakkain. Sähköverkon kanssa rinnan toimivassa järjestelmässä vaihtosuuntaajalla muunnetaan paneelien tuottama tasasähkö vaihtosähköksi ja ne ovat yhteydessä myös jakeluverkkoon. Jakeluverkkoon liitettävälle järjestelmälle on haettava aina lupa alueen verkkopalveluyhtiöltä.
Tällaisesta järjestelmästä pitää kertoa merkillä myös huolto- ja pelastushenkilöstölle, jotta ei aiheuteta vaaraa vika-, huolto- tai pelastustehtäviä hoitavalle henkilöstölle. Aurinkosähköjärjestelmän tuottama ylimääräinen sähkö voidaan myydä sähköyhtiölle ja usein siihen liitetään myös akusto, josta sähköä saadaan omaan käyttöön tai voidaan osallistua operaattorin kautta myös reservimarkkinoille.
Aurinkovoima tuottaa hyvin
Auringon säteilyenergian määrä on suuri, jota kannattaa hyödyntää myös Suomessa. Etelä-Suomessa vuotuinen säteilymäärä on samaa luokkaa Keski-Euroopan kanssa. Meillä säteilyn vuodenaikaan liittyvät vaihtelut ovat suuremmat, mutta viileämpi ilmasto parantaa meillä aurinkoenergian hyötysuhdetta.
On hyvä myös muistaa, että aurinko- ja tuulivoimatuotanto tukevat meillä toisiaan. Aurinkovoiman paras tuotantokausi on kesä, jolloin tuulivoiman tuotantomäärät ovat pienemmät. Aurinkovoima on monilla alueilla maailmassa jo edullisin tapa tuottaa sähköä ja myös meillä aurinkovoiman kilpailukyky kasvaa.
Huomioi nämä aurinkosähköjärjestelmää hankittaessa– Jos haluat liittää aurinkojärjestelmän sähkön jakeluverkkoon, ole yhteydessä paikalliseen sähköverkkoyhtiöön. –Varmista paikalliset käytännöt kunnan rakennusvalvonnasta ja mahdolliset lupatarpeet hyvissä ajoin. –Tarkista palveluntarjoajan asennusoikeudet Tukesin rekisteristä (www.tukes.fi). –Tutustu pelastuslaitosten kokoamaan aurinkosähköjärjestelmien paloturvallisuusohjeeseen (www.pelastuslaitokset.fi). –Huolehdi, että saat käyttö- ja huolto-ohjeet sekä varoituskyltin ja aurinkosähköjärjestelmän tietokortin (www.motiva.fi). |
Muista nämä aurinkosähköjärjestelmää hankkiessasi–Varmista ennen laitteiston asennusta, että katto tai muu asennuspaikka kestää laitteiston ja siitä syntyneen tuuli- ja lumikuorman. –Tilaa järjestelmän suunnittelu ja asennus ammattilaiselta. –Pyydä aurinkosähköjärjestelmän toimituksen yhteydessä kattava dokumentointi ja tietokortti. –Teetä aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotarkastus silloin kun sääolot ovat sopivat, mieluiten aurinkoisena päivänä. –Katso, että kohteesta löytyvät asianmukaiset kiinteistömerkinnät ja varoituskyltit. |
Lähteet: Tukes ja Motiva
Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

Koko vartalon magneettikuvaus löytää sairauksia
Magneettikuvaus on monelle tuttu, kun selvitetään mistä tietyn kehoalueen vaivat johtuvat. Uudet, nykyaikaiset magneettikuvauslaitteet soveltuvat myös tiettyjen piilevien sairauksien etsimiseen. Koko kehon magneettikuvauksella voidaan löytä...

Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.