Töpseli seinään ja piano soimaan!

Töpseli seinään ja piano soimaan!

18.11.2024

Kosketinsoittimien maailma on entistä sähköisempi. Valinnanvaraa löytyy sekä aloittelijoille että ammattilaisille.

Keyboard, kavereiden kesken kiippari, tarkoittaa sähköistä kosketinsoitinta, joka hyödyntää valmiita tallennettuja ääniä. Keyboardin saa yleensä soimaan ainakin pianon, urkujen tai jousien tapaan ja lisäksi laitteessa on valmiita basso- ja rumpurytmejä. Koskettimet muistuttavat pianon koskettimia ulkonäöltään, mutta eivät tuntumaltaan.

– Keyboard sopii hyvin esimerkiksi aloittelevalle harrastajalle, jota kiinnostaa ehkä piano, mutta joka haluaa kokeilla muitakin instrumentteja. Toisaalta monet yhden miehen tai naisen orkesterit käyttävät keyboardia säestyssoittimena keikoillaan, kosketinsoitinten asiantuntija Jani Sutenius F-Musiikista kertoo. 

Mutta, jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, termi keyboards on toki tuttu myös isompien rokkibändien keikoilta. Tällöin sillä voidaan viitata vaikkapa lukuisten erilaisten kosketinsoittimien muodostamaan ryhmään, joita yksi soittaja soittaa.

Monessa perheessä keyboard löytyy tulevanakin jouluna pukinkontista. Laitteiden hintaskaala ulottuu sadasta eurosta viiteentuhanteen, mutta hyvän soittimen saa jo 200–300 eurolla. 

Kuten muitakin sähköisiä kosketinsoittimia, keyboardia voi soittaa kuulokkeiden kanssa häiritsemättä naapureita. Soittimen etuihin kuuluu myös kompakti koko, ainakin pianoon verrattuna.

 

Piano meni digiksi

Digitaalipiano hyödyntää keyboardin tapaan niin ikään valmiiksi äänitettyjä ääniä. Se jäljittelee pianoa soundiltaan, mutta myös kosketinten soittotuntumalta. Perinteiseen pianoon verrattuna digitaalipianon valtteja ovat edullisempi hinta – ja mahdollisuus käyttää kuulokkeita. 

– Kun uuden hyvän akustisen pianon hinta on yli 5000 euroa, laadukkaiden digitaalisten pianojen hinnat lähtevät tuhannesta eurosta ylöspäin. Digitaalipianon äänenlaatu on hyvä, mutta ihan konserttipianistin valinta se ei toki vielä ole.

Viime aikoina suosioon ovat nousseet myös niin sanotut silent pianot. Ne ovat tavallisia akustisia pianoja, joihin on yhdistetty digitaalitekniikkaa. Instrumentin juju on, että sitä voidaan soittaa normaalin pianon tapaan akustisesti, mutta tarvittaessa myös digitaalisesti ja äänettömästi kuulokkeiden avulla. Silent pianojen hinnat lähtevät yleensä noin 6000 eurosta ylöspäin.

Vaan jos naapureita ei tarvitse ajatella, niin eikö hyvä valinta voisi olla myös käytetty akustinen piano?  Perinteisiä pianoja kun on tarjottu viime aikoina netin myyntipalstoilla jopa ilmaiseksi.

– Toki näinkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin osa tuollaisista pianoista on vanhoja 60- ja 70-lukujen peruskotipianoja, jotka eivät ole välttämättä kovin hyvässä kunnossa. Laadukkaammista käytetyistä pianoista joutuu kyllä maksamaan nykyäänkin.

 

Synan tai läppärin kanssa keikalle

Sähköisten kosketinsoittimien maailmaan kuuluvat myös esimerkiksi syntesitaattorit eli synat. Perinteisessä analogisessa syntetisaattorissa oskillaattori tuottaa tietyn taajuisen sähköisen signaalin, mitä sitten muokataan suotimen avulla. Moderneissa syntetisaattoreissa äänisignaali voidaan luoda myös mallinnettuna digitaalisesti ja sitä myös muokataan osittain tai täysin digitaalisesti. Syntetisaattoria ohjaillaan yleensä koskettimilla, erikseen on myös kitarasyntetisaattoreita, mutta soittimen lähtökohta ei ole siis vaikkapa pianon valmis ääni.

– Syntetisaattorien käyttäjät ovat yleensä hieman pidemmälle edenneitä, elektroniseen musiikkiin vihkiytyneitä alan harrastajia. 

Elektronista musiikkia ja myös kosketinsoittimien soundeja voi luoda tietenkin myös tietokoneen avulla. Tietokoneille on mallinnettu myös monia vanhoja syntetisaattoreita ja niihin on saatavissa soittamista varten suunniteltuja koskettimistoja. Uudemmissa musiikkigenreissä artisti voi kivuta lavalle jopa pelkän läppärin kanssa.

Mutta entä sitten ne vanhat kunnon sähköurut, jotka ovat hyvin tuttuja vaikkapa 60- ja 70-luvun popmusiikista, muun muassa the Doors -yhtyeen klassikoista? Vieläkö niitä on markkinoilla?

– Sähköurut ovat siirtyneet hieman kompaktimpaan keikkapianomuotoon. Näistä soittimista, esimerkiksi Yamahan YC-sarjasta, löytyy urkujen lisäksi usein myös piano- ja syntetisaattorityyliset äänet, Sutenius kertoo.

 


 

Nykymusiikissa sähköiset kosketinsoittimet kuuluvat kaikkialla. Pop-musiikin kosketinsoitinklassikoihin kuuluvat esimerkiksi:

The Doors / Ray Manzarek: koko tuotanto
Deep Purple / John Lord: Highway Star
Van Halen / Eddie Van Halen: Jump
Depeche Mode / Martin Gore: Enjoy the Silence
Joy Division / Bernard Sumner, Love Will Tear Us Apart

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

#vapaalla  

Joulun ihanat interaktiiviset lahjat lapsille ja lapsenmielisille

Joulun arvokkaimmat hetket ovat yhdessäoloa, lämpimiä ajatuksia ja herkuttelua – kukin tavallaan. Joululahjoissa on rajattomasti ideoita ja kierrätetty lahjakin on todella IN. Lelujen maailmassa vuosi 2024 on pehmoja, interaktiivisuutta ja ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiapolitiikka #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kilpailut #kodinkone #kolumni #kotona #laiteuutuudet #Laskiainen #lämmitys #lämpö #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #sähköuto #sähköverkko #sähkövero #tekoäly #testi #toimitusvarmuus #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #ympäristö #ystävänpäivä