Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

20.09.2023

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

Asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta vinkkaa, että ilmalämpöpumpun asetuksesta, joka siirtää laitteen automaattisesti lämmityksestä viilennykseen ja viilennyksestä lämmitykseen, kannattaisi luopua.

– Kun talossa ryhdytään käyttämään tulisijaa, automaattiasetuksella oleva ilmalämpöpumppu saattaa ryhtyä viilentämään tilaa ilman, että asukkaat sitä edes huomaavat. Lisäksi viilennyksessähän ilmalämpöpumppu vain kuluttaa energiaa eikä säästä sitä.

Kodin lämpötila voi nousta myös ruoanlaiton yhteydessä tai auringon paistaessa niin korkeaksi, että automaattiasetuksilla oleva ilmalämpöpumppu alkaa viilentää ilmaa.

– Automaattiasetuksessa ei ole oikein järkeä kesäaikaankaan. Silloin esimerkiksi yöaikaan huonelämpötila saattaa laskea hetkellisesti niin, että laite alkaa lämmittää tilaa, vaikka sille ei olisi tarvetta. Yöllä on myös miellyttävämpää nukkua, jos lämpötila on hieman viileämpi.

 

Patterit yhteispeliin ilmalämpöpumpun kanssa

Kun ilmalämpöpumppua käytetään lämmitykseen, sähköpatterit kannattaa asettaa muutamaa astetta sitä alempaan lämpötilaan.

Jos ilmalämpöpumppuun asetetaan lämpötilaksi vaikkapa 22–23 astetta, patterit voisi säätää huoneessa esimerkiksi 19 asteeseen.

– Ideana on, että sähköpatterit eivät ala tällöin turhaan lämmittää, kun ilmalämpöpumppu voi hoitaa saman työn paljon energiatehokkaammin.

Kun asteet pidetään kurissa myös viereisissä huoneissa, ilmalämpöpumpulla tuotettu lämpö pääsee leviämään niihin paremmin. Ilma virtaa aina lämpimästä viileämpään.

– Kannattaa hieman kokeilla, minkälaisilla säädöillä lämpö leviää kodissa hyvin, mutta olosuhteet pysyvät viihtyisinä. Käytännössähän asiaan vaikuttavat myös huoneratkaisut; avarassa tilassa lämpö leviää tehokkaammin kuin sokkeloisessa.

 

Suodattimet vaativat puhdistusta

Tärkeää on huolehtia myös ilmalämpöpumpun huollosta, ennen kaikkea laitteen sisäyksikön karkeasuodattimien puhdistuksesta. Tämä auttaa laitetta toimimaan hyvällä hyötysuhteella; lisäksi likaiset suodattimet saattavat heikentää sisäilman laatua.

Suodattimien tyypillinen puhdistusväli on noin kuukausi, mutta esimerkiksi kotieläintalouksissa se voi olla huomattavasti lyhyempi, ehkä vain pari viikkoa.

– Suodattimet, jotka löytyvät etupaneelin takaa, irrotetaan laitteesta ja puhdistetaan imuroimalla. Tarvittaessa ne voidaan pestä myös käyttämällä tiskiharjaa ja vettä, jossa on mietoa pesuainetta. Ennen takaisin asentamista suodattimien on tietenkin annettava kuivua kunnolla ja niitä voi myös pyyhkiä kevyesti.

Ilmalämpöpumpussa voi olla myös erilaisia lisäsuodattimia. Niiden puhdistusväli ja muut ohjeet kannattaa tarkistaa laitteen käyttöohjeista.

 

Perusteellinen huolto pidentää käyttöikää

Teemu Kettunen suosittelee harkitsemaan ilmalämpöpumpulle 2–5 vuoden välein myös ammattilaisen tekemää huoltoa ja puhdistusta. Tämäkin auttaa osaltaan varmistamaan laitteelle pitkän käyttöiän ja hyvän hyötysuhteen.

– Ammattihuollossa, joka tehdään kotona paikan päällä, puhdistetaan sisäyksikön lämmönsiirtokennostot – mikäli ilmalämpöpumppu sijaitsee lähellä keittiötä, laitteen sisälle saattaa kertyä myös rasvaa. Lisäksi ammattilainen voi puhdistaa sisäyksikön puhaltimen ja kondenssivesialtaan sekä tehdä erilaisia tarkastuksia ja mittauksia, joilla varmistetaan, että laitteessa ei ole piileviä vikoja.

Hän muistuttaa, että huolto kannattaa tilata liikkeeltä, jolla on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämä kylmälaiteliiketodistus.

– Laitteiden kylmäainekiertoon liittyviä töitä saavat tehdä vain Tukesin hyväksymät yritykset. Yrityksen toimintaoikeudet voi tarkistaa Tukesin sivuilta löytyvästä toiminnanharjoittajarekisteristä.

 


Myös ulkoyksikön kuntoa kannattaa seurata ja pitää se puhtaana esimerkiksi lehdistä ja risuista.

 

Onko ulkoyksiköllä kaikki hyvin?

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön lisäksi silmällä kannattaa pitää myös laitteen ulkoyksikköä.

– Jos ulkoyksikössä on sulatusvesiallas, on hyvä seurata, että lehdet tai risut eivät pääse sitä tukkimaan.

Mikäli laitteen sulatusvesi valuu ulkoyksikön alle, se voi muodostaa pakkasilla jääkeon, joka yltää lopulta ulkoyksikön alareunaan asti.

– Kekoa kannattaa hajottaa säännöllisesti. Ulkoyksikön alle voi laittaa myös pulkan, jolla jään saa kuljetettua kätevästi pois.

Lisäksi ulkoyksikkö saattaa kovassa pyryssä ja tuulessa peittyä lumeen. Myräkän jälkeen kannattaa katsoa, että ulkoyksiköllä on kaikki hyvin.

Ilmalämpöpumppujen ja muiden lämpöpumppujen huolto-ohje: motiva.fi

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö  

Junalla Eurooppaan

Junamatkailu on luonteva ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Euroopassa. Sunna Kokkonen matkustaa säännöllisesti maata pitkin Lapista Keski-Eurooppaan ja takaisin.  

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiapolitiikka #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kilpailut #kodinkone #kolumni #kotona #laiteuutuudet #Laskiainen #lämmitys #lämpö #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sähkö #sähköasennukset #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #sähkövero #tekoäly #testi #toimitusvarmuus #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #ympäristö #ystävänpäivä