Sähköpula – se estetään yhteisillä teoilla
21.10.2022
Meillä ei ole sinällään pulaa sähköstä, mutta sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Korkeimman kulutuksen aikana saattaa tulla hetkiä, jolloin sähkön tuotannolla ja tuonnilla ei pystytä kattamaan sen hetkistä tarvetta.
Näin voi syntyä hetkellinen sähköpula, jonka vuoksi myös kulutusta joudutaan rajoittamaan hetkellisesti. Sähköpulan estämisessä jokaisen teoilla on merkitys.
Energiansäästöllä on merkittävä vaikutus talven tehotilanteeseen eli sähkön riittävyyteen. Monet yritykset ja kotitalouden ovat jo ymmärtäneet säästöjen merkityksen. Syyskuussa on sähköenergiankäyttö pienentynyt jo noin seitsemän prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Suomen sähkötasetta valvova Fingrid on hyvän kehityksen siivittämänä laskenut hieman erittäin kylmän talvipäivän huipputehoennustettaan 14.400 megawattituntiin. Tämä tarkoittaa oman tuotantomme päälle 1.500 megawattitunnin tarvetta tuontisähkölle, jota voi parhaimmillaan olla saatavilla Ruotsista ja Virosta yhteensä 3.500 megawattituntia.
Pohjoisen Ruotsin vesitilanne näyttää kuitenkin hyvältä ja sähköä näyttäisi olevan talvella saatavilla kahta pohjoista siirtolinjaa pitkin Suomeen sekä ehkä tarvittaessa myös eteläisiä siirtolinjoja pitkin. Ehkä jopa Baltiasta saattaa löytyä tarvittaessa pientä lisäkapasiteettia.
Sähkön riittävyys kaikissa tilanteissa edellyttää sekä kotitalouksien että elinkeinoelämän osallistumista säästöihin ja sähkönkulutuksen siirtämistä mahdollisuuksien mukaan hetkiin, jolloin sähkön kulutus ei ole korkeimmillaan.
Varautuminen vahvistaa tilanteen hallintaa
– Todennäköisyys pakollisille sähkökatkoille on kasvanut menneistä talvista. Suurimpana syynä on Venäjän aiheuttama hyökkäyssota, joka on vaikuttanut sähköntuontiin ja maakaasun saantiin, joiden myötä riski on kasvanut, miettii vanhempi asiantuntija Minna Laasonen Fingridin käytöstä.
– Meillä luonnollisesti koetaan huolta, että järjestelmä on käyttövarma myös tulevana talvena, kun koskaan ei tiedetä, miten kylmä talvi on tulossa. Siksi tätä keskustelua on käyty ja se nousi kesän aikana, kun Olkiluoto kolmen remontti viivästyi vähän syksyn puolelle. Olkiluodon käyttöönotto on nyt kuitenkin edennyt mallikkaasti, joten selviämme helpommin ilman mahdollisia sähkökatkoja.
– Tässä on kysymys myös vahvasta suomalaisesta varautumisesta, jos kuitenkin jotain tapahtuu. Yhteistyöharjoituksissa on myös huomattu, miten erilaisista tilanteista on hyvä puhua etukäteen, jotta kaikille on selvää kokonaisuuden hoitaminen, jos tiukkaan tilanteeseen joudutaan, korostaa Laasonen.
Ihmiset ovat heränneet tilanteeseen
– On myös fiksua viestiä, kun näkee miten ihmiset ovat heränneet tilanteeseen. Sähköstä puhutaan nyt päivittäin niin mediassa kuin kodeissa. Sähkön riittävyys on noussut hintojen rinnalle.
– On myös jo viitteitä, että ihmiset katsovat myös sähkön käyttöään entistä enemmän, kuten myös luonnollisesti teollisuus. On myös viitteitä sähkön kulutuksen siirtämisestä mahdollisuuksien mukaan pois aamun- ja alkuillan huipputunneista, kiittelee Minna Laasonen.
Jokainen sähkönkäyttäjä voi vaikuttaa sähkön riittävyyteen talvikaudella säästämällä sähköä ja siirtämällä kulutusta hetkiin, jolloin sähköä käytetään vähiten. Sähkönkäyttö on yleensä korkeimmillaan aamulla ja alkuillasta sekä joskus myös alkuiltapäivällä.
Sähkönkulutus lähtee arkisin yleensä nousuun aamu seitsemän jälkeen ja pysyy korkeana kymmeneen ja toinen huippu koetaan usein kello 18–21 välillä. Pienintä kulutus on puolesta yöstä aamukuuteen, jonne kannattaa ohjata siirrettävissä oleva kulutus. Sähkö on myös edullisinta pienimmän kulutuksen aikaan.
Kuluttajien teoilla on vaikutusta
Onko sitten tavallisen kotitalouden säästöillä ja sähkönkäytön ajoittamisella merkitystä. Mitä mieltä Minna Laasonen on kotitalouksin säästöpanoksesta?
– Kyllä kaikella säästämisellä on merkitys. Jokaisen kotitalouden sähköä säästävät teot näkyvät ja muodostavat yhdessä suuremman puron. Omat teot saattavat tuntua yksittäisestä kuluttajasta pieneltä, mutta kokonaisuudesta syntyy merkittävä säästö, jolla on iso merkitys, varsinkin ajauduttaessa tiukkaan tilanteeseen.
– Samalla lailla käytön siirtäminen korkeimman kulutuksen ajalta pienemmän kulutuksen ajalle on tärkeää. Se luo hyvän pohjan sähkön riittämiselle ja talven kulutuspiikeistä selviämiselle. Samalla säästyy helpolla rahaa sähkön hintojen ollessa korkealla, kannustaa Laasonen.
Suurimmat säästöt kotona saadaan lämmityksestä, saunasta ja suihkun käytöstä, mutta muillakin teoilla on merkitystä. Kannattaa seurata sähköverkkoyhtiöiden viestintää ja vihjeitä pienistä teoista. Jo nyt sivustoilta ja sosiaalisesta mediasta löytyy paljon materiaaleja.
Suomen sähkönkulutuksen korkeimmat hetket löytyvät oman sähkönsiirtoyhtiön nettisivuilta löytyvästä palvelusta, jossa voi seurata myös omaa kulutustaan. Sähkönhinnat lähivuorokaudelle löytyvät myös datahub-palvelusta tai matkapuhelimeen sovelluskaupasta ilmaiseksi ladattavasta Fingridin sovelluksesta.
Kolmiportaisella menettelyllä sähköpulaa vastaanSuomen sähkötasetta eli sähkön riittävyyttä maamme sähköverkossa valvovalla Fingridillä on mahdollisen sähköpulan varalle kolmiportainen menettely. Jokainen porras kuvaa tilanteen vakavuusastetta. Sähkötasetta valvoo kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka ohjaa myös paikallisten sähkönjakeluyhtiöiden toimia, jos sähköstä on tulossa pulaa. Kokonaisuus on tarkoin harkittu ja erilaisiin tilanteisiin on varauduttu sekä harjoituksin että suunnitelmin. Mitään ei tehdä tarpeettomasti, vaan kantaverkkoyhtiöllä ja paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on tarkat varautumissuunnitelmat, joita on entisestään täsmennetty kasvaneen sähköpulariskin vuoksi. Fingrid tiedottaa muun muassa verkkosivuillaan ja lehdistötiedotteella kolmiportaisen menettelyn mukaisesti, kun tilanne mahdollisesti kiristyy. Myös paikalliset verkkopalveluyhtiöt tiedottavat asiakkailleen mahdollisista häiriöistä. Nyt kannattaa entistä tarkemmin seurata yhtiöiden tiedottamista sosiaalisessa mediassa ja kotisivuilla.
1. Sähköpula mahdollinen Lievin varautumismuoto otetaan käyttöön, kun sähköpula on mahdollinen. Tässä ennusteet näyttävät, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät ehkä riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena. Fingrid saattaa joutua käyttämään varavoimalaitoksia siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa, 15 minuutissa aktivoitavaa häiriöreserviä eli tuotannon lisäystä tai kulutuksen pienentämistä.
2. Sähköpulan riski suuri Sähköpulan riski on suuri tilanteessa, jossa kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on jo joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia turvaamaan sähkön riittävyyttä siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään tarvetta vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä.
3. Sähköpula Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät enää riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti. Fingrid ohjaa toimintaa ja määrää paikalliset jakeluverkkoyhtiöt katkaisemaan tarvittavan määrän sähkönkäyttöä. Nämä sähkökatkot kestävät enimmillään pari tuntia ja ne koskevat vain tiettyjä osia paikallisesta jakeluverkosta. Jos sähköjä joudutaan pitämään poissa yli kaksi tuntia, pyritään katkoja vuorottelemaan jakeluverkon eri osissa. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle. Kuluttajien sähköjen katkaiseminen on viimeisiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen sähkökatkoksia on tehty jo joukko muita toimia, kuten käynnistetty häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia. Sähköpulasta on Suomessa edellisen kerran kärsitty 1970-luvulla voimalaitosmestareiden lakon seurauksena.
|
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Joulu – ihanien leivonnaista aikaa
Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.
#kotona #sähkö #viihde-elektroniikka
Töpseli seinään ja piano soimaan!
Kosketinsoittimien maailma on entistä sähköisempi. Valinnanvaraa löytyy sekä aloittelijoille että ammattilaisille.
#energiatehokkuus #kotona #turvallisuus #valaistus
Älyohjaus kodeissa lisääntyy
Älyominaisuudet lisääntyvät kodeissa. Matkapuhelin tai muu tekniikka korvaa avaimen, valoja ohjataan ja energiankulutusta tarkkaillaan etänä. Myös kodin turvallisuus paranee älyratkaisuilla.