Ryijyt ovat käsityötaidon vaalittavia helmiä

Ryijyt ovat käsityötaidon vaalittavia helmiä

17.02.2022

Nyt on ihanien ja taidokkaiden ryijyjen aika. Niihin voi tuntea suorastaan ryijyhulluutta, sillä moni potee päättämisen vaikeutta – kaikki mallistot eri vuosikymmeniltä ovat toinen toistaan lumoavimpia, herättävät nostalgisia tunteita tai ovat kuin moderneja taideteoksia. Ryijyihin on helppo jäädä koukkuun.

Nostalgiset tai uuden ajan ryijyt ovat nousseet kodin sisustuksen tähdiksi jo hyvän aikaa eikä suunnalle näy loppua. Päinvastoin.

Joku hakee ryijystä historian havinaa, lapsuutensa muistoja mummolasta ja joku taas ihastuu eläväpintaiseen moderniin taideteokseen palavasti. Käsityötä arvostaville ryijyt ovat myös huikeita taidonnäytteitä, ja kotifilosofi voi löytää ryijystä myös paikkakunnan tai lähimmäisensä sanomaa aikakaudeltaan.

Etelä-Pohjanmaalla asuva Maija Havina tekee töitä sairaanhoitajana, ja vastapainoa kovalle työlle ovat käsityöt, nimenomaan ryijyt. Havinalla on kaikkiaan 75 ryijyä, joista osa perheen nuoremmilla polvilla.

 

Lapsuudesta tuttuja

– Ryijyt ovat minulle tuttuja jo lapsuudesta. Mummoilla oli Ruusuryijyt. Kotonani oli suuri Maamiehen ryijy ja joka talossa oli tietenkin ryijy. Olen erityisen ihastunut vanhoihin 1920–40-luvun ryijyihin.  Lempisuunnittelijoitani ovat muun muassa A.W. Raitio, Impi Sotavalta, Aino Baeckman ja Toini Kallio.

Uudempia, 1960–80-luvun ryijyjäkin Havinalla on, mutta ne eivät ole aivan yhtä mieluisia.

– Se valtava työ mikä ryijyn teossa on ollut, herättää minussa suurta kunnioitusta entisaikojen ryijyntekijöitä kohtaan. Lampaat ensin kasvatettiin, villat kerittiin ja kehrättiin langoiksi. Ryijyt suunniteltiin, langat värjättiin ja kudottiin tai ommeltiin mitä kauneimmiksi tekstiileiksi. Materiaalit ovat saattaneet olla hyvin vaatimattomia. Siitä on tehty, mitä on käsiin saatu.

Elämä on ollut kovaa ja raskasta, mutta silti kauneudentaju on ollut ehdoton ja halu tehdä kaunista kotiin.

 

Ruusuryijy, kampauspöytää kehystämässä A.W. Raition Koivu ja tähti, sängyllä tunnistamaton vaakaryijy.

 

Toiveet ja budjetti

– Ryijyn hankintaa harkitsevan kannattaa miettiä, minkälaista ryijyä ja millä budjetilla lähtee etsimään. On hyvä tutustua asiaan esimerkiksi facebookin ryijyryhmässä, jossa on paljon tietoa ja asiantuntemusta, varmaan tuhansia kuvia ja runsaasti ryijyjä myytävänä.

Kirpputoreilla, antiikki- ja nettikaupoissa on paljon tarjontaa eri hintaluokan ryijyistä.

– Jos haluaa ehdottomasti huippukuntoisen, puhtaan, hajuttoman, hinnaltaankin jo arvokkaamman ryijyn, suosittelen ehdottomasti menemään paikan päälle, tutustumaan kaupan kohteeseen, tutkimaan ja haistelemaan.

Kuvien perusteella ei välttämättä saa tarpeeksi hyvää kuvaa kohteesta ja pettymyksiä saattaa tulla.

Havina tunnustautuu aika reipasotteiseksi ryijynostajaksi eli hän saattaa ostaa ryijyn yhden kuvan perusteella, jos se miellyttää ja hinta on kohdallaan. Siinä täytyy tietysti punnita se riski, jonka on valmis ottamaan.

Hänellä on ollut 1980-luvun alusta lähtien äitinsä teettämä Riitta-Maija Oksasen Huurre ja vuosia sitten hän osti Porin tienoot sekä Kerttu Häiväläisen Unikon.

 

Parista ryijystä hurahdukseen

Varsinainen hurahdus ryijyihin Havinalle tapahtui vuosi sitten.

– Kirpputoreilla alkoi katse hakeutua ryijyihin ja tulihan niitä. Kirpparireissulta palasin aina ryijy kainalossa, joskus kaksi, kolmekin. Parhaana päivänä ostin seitsemän ryijyä.

– Ensimmäinen ostokseni oli Aino Baeckmanin Elämänkukka ja siitä alkoi tämä "pelastakaa ryijyt" -operaatio, sekä oivallus siitä, että nämä käsityötaidon helmet täytyy pelastaa myös jälkipolville. Ryijy oli kuitenkin likainen, pahanhajuinen ja tankokuja oli repeytynyt. Korjasin ja parsin ja lopuksi pesin ryijyn hellävaraisesti. Oli uskomattoman hieno tunne nähdä sen uudestisyntyminen.

 

Kalevala-aiheinen ryijy, Ilona Jalavan suunnittelema Seitsemän veljestä.

 

Ryijyn uudestisyntyminen vaatii kärsivällisyyttä

Siitä onnistumisesta rohkaistuneena projekteja sitten alkoi tulla.

– On pesty, parsittu, hiirensyömiä nukitettu uudestaan, uusia tankokujia ommeltu lukemattomia, nukkia leikattu ja aina työ on ollut yhtä palkitsevaa.

Mainitsemisen arvoinen projekti oli Impi Sotavallan Valkoiset hevoset.

– Se tuli minulle täysin pilalle pestynä, nukat pahasti huopuneena. Kaksi rouvaa ryijyryhmästä sai minut yllytettyä nukkien leikkaamisoperaatioon. Menin jokaisen nukkarivin läpi leikaten huopuneista nukanpäistä pari milliä. Uskomatonta minkä kasvojenkohotuksen ryijy sai.

Uudeksi se ei Havinan mukaan tullut, mutta kuviot selkiytyivät ja värit kirkastuivat ja nyt siitä saa aavistuksen millainen se on ollut loistonsa päivinä.

Yksi projekteista on myös jäänyt erityisesti hänen mieleensä.

– Ryijy tuli postissa ja paketin avattuani sieltä levisi aivan hirvittävä löyhkä. Tankokuja oli rikki ja se oli korjattava ennen pesua. Oli hiukan haastavaa korjata sitä melkeinpä pyykkipoika nenässä. Pesun jälkeen siitäkin kehkeytyi aivan ihastuttava, hyväntuoksuinen kaunotar.

Kaikki Havinan ryijyt eivät ole näitä projekteja, vaan joukossa on myös pitkästä iästään huolimatta erinomaisessa kunnossa säilyneitä, jopa uudenveroisia yksilöitä.

 

Sukupolvien yhteinen juttu

– Ryijyharrastus perheessäni on laajentunut jo jälkipolviinkin. Tyttäret ovat myös ryijyjen ystäviä ja taitaa heidänkin kodeissaan jo seinät olla loppumaisillaan. Hauskinta on ollut huomata, kuinka ryijyinnostus on levinnyt myös lapsenlapsiin. Vanhin, 7-vuotias tyttärenpoika teki jo kirpputorilta superlöydön, Satu Peuran Ketunleivän. 5-vuotias poika ihastui A.W. Raition Mustaan tulppaaniin ja 4-vuotiaalle tytölle lahjoitin Margareta Ahlstedt-Willandtin Metsämiehen ryijyn. Pienimmät 2-vuotiaat eivät vielä ole oikein kärryillä tästä jutusta, mutta ryijyn ohi mennessään saattavat jo hellästi hipaista, eli positiivinen aivopesu on tuottanut tulosta.

 

Näreikkö korjattuna, nukat leikattuna ja kissan raapima tausta puuvillakankaalla vuoritettuna.

 

Helppohoitoista käsityötaidetta

Normaaliolosuhteissa ryijy kaipaa todella vähän hoitoa. Ehkä kerran vuodessa voi varovasti imuroida ryijyn ja jos viitsii, ryijyn voi viedä talvella pakkasilmalla pihalle tuulettumaan ja raikastumaan.

– Pitää huomioida, että linnut ja oravat pitävät kovasti ryijyn nukista ja vievät niitä ilolla pesävärkikseen ja hangella lumipesussa on huolehdittava, että koirat ja kissat eivät pääse pissata lirauttamaan arvokkaalle ryijylle.

 

Älä hävitä – anna käsityön kiertää

– Pahinta mitä mielestäni ryijylle voi tehdä, on heittää se roskikseen. Juuri eräs isäntämies kertoi, että oli löytänyt vanhan talon ullakolta monta ryijyä. Kun kyselin mitä hän niille teki, vastaus oli "No ne on heitetty menemään". Jokaiselle ryijylle löytyy ottaja, vaikka ryijy olisi vähän huonommassakin kunnossa.

 

Ryijylle hyvästit pesukoneessa

– Toiseksi pahin asia on lykätä ryijy pesukoneeseen 60 asteen kirjopesuohjelmalle. Sen jälkeen ryijy on huopunut takkuläjä, eikä sitä parhainkaan entisöijä enää saa entiselleen pelastettua. Eikä sellaista kotipesukonetta ja villanpesuohjelmaa ole vielä keksittykään millä ryijyn voisi pestä.

Kotioloissa ryijyn pesua ei virallisesti suositella ja jos ryijy on jostain syystä pesun tarpeessa, kannattaa se viedä osaavaan pesulaan ja varmistaa, että pesula on ryijyn pesemisessä tehtäviensä tasalla.

– Näissä projekteissani pesu on ollut monen ryijyn kohdalla aivan välttämätöntä, ja minulle on kehittynyt ryijyn pesuun oma rutiini. Olen melko hyvin oppinut tunnistamaan, mikä ryijy kestää pesun ja mille ei saa vettä edes näyttää.

Todella vanhat, pesun ja korjauksen tarpeessa olevat arvokkaat antiikkiryijyt kuuluvat Havinan mukaan ehdottomasti tekstiilikonservaattoreiden hoiviin.

Aino Baeckmanin Elämän kukka.

 

Onnenkaupat netistä

– Ihania sattumuksia on myös tapahtunut tämän ryijyilyn myötä. Huomasin Torissa kauniin Ruusuryijyn, josta selvisi, että myyjä oli sukulaiseni ja ryijy osoittautui mummoni teettämäksi. Äitini kertoi, että hänen äitinsä eli mummoni, oli enolle ja tädille teettänyt nämä Ruusuryijyt omien lampaiden villasta kehräämistään langoista. Äitini ei halunnut samanlaista ja hänelle teetettiin Maamiehen ryijy.

Tuo Ruusuryijy on nyt Havinan seinällä rakkaana muistona mummostaan.

 

Kantaa ottava ryijy

Ryijy on ollut eri aikakausina myös kannanoton ja viestinnän väline. Esimerkiksi IKL:n aikana ryijyillä otettiin vahvasti kantaa ja sota-aikana niillä nostatettiin maanpuolustushenkeä. 

– Erään tarinan mukaan Jääkäriliikkeen aikana, kun tuvan seinällä oli A.W. Raition Ilman lintu, siinä talossa uskalsi vapaasti puhua "asioista". Tästä voimme päätellä, että ryijyillä on ollut merkittävä osa maamme ja historiamme käänteissä.

 

Ryijynäyttely kiinnostaa

– Itse olen tehnyt kaksi pienehköä ryijyä, toisen vanhan mallin mukaan ja toinen on lapsenlapsen suunnittelema pikkuryijy. Ryijyn tekeminen ei oikein enää kiinnosta, kärsivällisyyteni ei siihen riitä. 

Jonkinlaisen pienimuotoisen näyttelynkin järjestäminen on joskus Havinalla käynyt mielessä. Entä millainen ryijy olisi vielä haaveissa?

– Se olisi Maamiehen ryijy tai suuri Lotta-ryijy.

 

Ryhdy ryijyihmiseksi

Jos olet kiinnostunut ryijyistä, harkitset ehkä oman ryijyn valmistamista tai hankintaa, kannattaa liittyä facebookissa ryhmään Ryijy, suomalainen perinnetekstiili.

– Mutta varoituksen sana: Tämä ryijyily saattaa viedä mukanaan niin totaalisesti, ettei järjen äänellä ole siinä enää mitään sanottavaa.

Ryijyn paikasta kodissa viriää usein värikästäkin keskustelua. On täysin oikein, jos on yksi ryijy vapaalla seinällä. Mutta kun ryijyjä on useita, seinät väkisinkin pakkaavat loppumaan kesken. Silloin on myös täysin oikein sijoitella ryijyjä joskus hyvinkin poikkeuksellisella tavalla.

– Kannustan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti toteuttamaan omia sisustusideoita myös ryijyjen sijoittelussa. Pääasia on, että ryijy on esillä, eikä varastossa paketissa.

 

Taitajalle haastetta tuo malli Tulppanimetsä.

Vuonna 2022 Marttojen käsityötoiminnassa innostutaan ryijyistä.  Ryijy on monelle perinteinen seinälle ripustettava vaate, mutta se voi olla paljon muutakin.

Vuoden aikana järjestetään ryijynäyttelyitä ja nostetaan esiin perinteistä ryijyntekotaitoa samalla, kun laajennetaan mielikuvaa, mihin kaikkeen mahtavaan ryijy taipuukaan. Miltä kuulostaisi miniryijy, ryijyponnari tai -korvakorut, luonnonmateriaaliryijy, tupsuryijy, ryijytuoli tai yhteisryijy, johon jokainen saa käydä solmimassa oman solmunsa tai liittää palansa?

Erilaiset ryijypajat sopivat hyvin ohjelmaksi tapahtumiin ja vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea ryijysolmuilla voi toteuttaa. Ryijyyn saa upotettua kaikki ylijäämälangat riippumatta niiden vahvuudesta tai tekstuurista. Kaikkein hauskin ryijy syntyykin langoista, jotka ovat keskenään aivan erilaisia. Monimuotoisista tekstuureista, materiaaleista ja väreistä syntyy mielenkiintoinen ja eläväinen pinta.

Ryijyihin voi käyttää kaikki pienetkin jämälankakerät, joten hävikkiä ei synny. Ryijyn pohjana voi hyödyntää jo valmiiksi kotoa löytyviä asioita – aina hiuslenkeistä juuttikankaaseen ja jarrumattoon. Näin ryijyjen teko on myös ympäristöystävällistä.

 

Ryijyjä voi ostaa myös tarvikkeina ja kokea itse luomisen iloa. Ryijypalvelu RP Oy:ssä on runsaasti eri mallistoja vasta-alkajille ja kokeneemmille käsitöiden taitajille. Ryijyjen hintahaarukka on laaja, 40–5000 euroa. Hintaan vaikuttaa ryijyn suuritöisyys, historia, koko, käytetyt langat ja design. Ryijyn hintaa alentaa mm. haalistuminen, hajut, reiät tai muut kulumat. Kalleimmillaan ja kauneimmillaan ryijyt ovat massiivisia kodin tilataideteoksia, joissa yhdistyvät pitkäjänteinen käsityö ja kauneudentaju. Myös huutokaupoista voi löytyä oivia kohteita. Ryijyt toisinaan sekoitetaan puoliryijyyn, ryijymattoon, täkänään tai muuhun seinätekstiiliin.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Maija Havinan arkisto


Kommentit

Onpa monipuolinen selonteko ryijyjen maailmasta !

Liisa
18.02.2022

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kodinkone #kotona #resepti  

Joulu – ihanien leivonnaista aikaa

Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kolumni #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka