Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on kirpeä herkku

05.06.2023

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja.

Raparperin kirpeän hapan maku on peräisin sen sisältämästä oksaali- ja omenahaposta. Happamuutta neutraloidaan maitotuotteilla ja kirpeyden vastapainona piirakoissa ja kiisseleissä käytetään sokeria. Maitotuotteita, sokeria ja raparperia yhdistävä resepti tuottaa raikkaan ja mehevän piirakan, joka ei ole kuitenkaan makea.

Raparperi on peräisin Kiinasta, jossa sitä alkujaan käytettiin lääkekasvina. Kaliumia, kalsiumia ja C-vitamiinia sisältävä kasvi saapui Eurooppaan ja Suomeen Venäjän kautta. Vanhimmat kirjalliset maininnat raparperin käytöstä Suomessa ovat peräisin jo 1600-luvulta.

 


Kaikkien mielestä raparperin varsia ei tarvitse kuoria. Monesti ne kuitenkin kuoritaan etenkin silloin, jos varret ovat paksuja.

 

Piirakkataikina:

250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl piimää
1 muna

Täyte:

1 l raparperipaloja
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria

Raparperin varret pestään ja kuoritaan. Varret pilkotaan paloiksi ja asetetaan kulhoon. Palojen päälle ripotellaan reilu ruokalusikallinen sokeria, joka sekoitetaan palojen kanssa. Sokerin annetaan imeytyä raparperipaloihin noin 20 minuuttia. Sokerikäsittely miedontaa raparperin happamuutta.

Kuivat aineet sekoitetaan ja seokseen lisätään nyppimällä sulatettu ja jäähdytetty voi. Nyppiminen tuottaa murumaisen seoksen.

Seoksesta erotetaan noin neljännes toiseen kulhoon. Murut ripotellaan viimeiseksi valmiin piirakan päälle ennen paistamista.

Piimä ja kananmuna lisätään loppuun muruseokseen. Seoksesta saa helposti tasaista, jos sekoittamiseen käyttää yleiskonetta ja vispilää.

Seos levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Leivinpaperin reunat käännetään samaan tapaan uunipellin laitoja vasten kuin pannukakkua paistettaessa.

Raparperin palaset ripotellaan taikinalevyn pinnalle.

Kermaviili, maitorahka, sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri sekoitetaan kulhossa tasaiseksi. Seos kaadetaan raparperipalojen päälle.

Lopuksi piirakan pinnalle ripotellaan alkuvaiheessa erotellut murut.

Piirakka paistetaan 175 asteen lämpötilassa noin 45 minuuttia.

Raparperipiirakan annetaan jäähtyä. Parhaimmillaan piirakka on, kun sitä on säilytetty muutamia tunteja jääkaapissa.

 


Perustaikinasta erotellut murut ripotellaan piirakan päälle. Tämän jälkeen piirakka paistetaan.

 

Teksti ja kuvat: Petri Sallinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kodinkone #kotona #resepti  

Joulu – ihanien leivonnaista aikaa

Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kolumni #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka