Muista energiatodistus asuinrakennukselle
19.05.2023
Energiatodistus vaaditaan uudisrakennuksille sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä muille asuinrakennuksille. Energiatodistusta ei tarvita, jos rakennuksen kerrosala on alle 50 neliötä tai loma-asumiseen tarkoitetulle rakennukselle, jota ei käytetä majoituselinkeinon harjoittamiseen. Energiatodistus kannattaa muistaa, koska sen puuttumisesta on määrätty ensimmäiset uhkasakot.
Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa ja olemassa olevan rakennuksen tai sen tilojen tai huoneistojen myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.
Todistus on oltava nähtävillä myytävien tai vuokrattavien rakennusten tai tilojen näytöissä ja se on annettava ostajalle ja vuokralaiselle. Rakennuksen energialuokka on esitettävä myynti- ja vuokrausilmoituksessa.
Todistuksen voi laatia vain pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Energiatodistusten laatijat löytyvät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämästä energiatodistusrekisteristä.
Energiatodistusten hinnoissa hienoista nousua
Energiatodistusten hinnat ovat hienoisesti nousseet vuodesta 2021, jolloin Motiva edellisen kerran selvitti todistusten hintoja. Uudispientalon energiatodistus maksaa keskimäärin uuden selvityksen mukaan 290 euroa kuten aiemminkin. Olemassa olevan pientalon energiatodistuksen saa noin 380 eurolla, kun se aiemmin maksoi 350 euroa.
Uudisrivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 400 euroa ja olemassa olevan talon keskimäärin 560 euroa. Uudiskerrostalon energiatodistus on keskimäärin 870 euroa ja aiemmin rakennetun talon energiatodistus keskimäärin 710 euroa.
Hintojen vaihteluväli suuri
Hintojen vaihteluväli on edelleen suuri. Hintaero esimerkiksi halvimman ja kalleimman olemassa olevan pientalon energiatodistuksen välillä voi olla jopa 500 euroa.
Todistuksen laatimiseen kuuluu rakennuksen havainnointi, mihin olemassa olevassa rakennuksessa käytettiin aikaa yleensä tunnin verran. Pientaloissa yleisin havainnointiaika oli 1–2 tuntia, joka oli hieman enemmän kuin kerros- tai rivitaloissa.
Hintatiedot kysyttiin uusimmassa selvityksessä energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona sisältäen arvonlisäveron. Tästä syystä hinta saattaa vaihdella sen mukaan, laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen. Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös kytkeminen muun selvityksen, esimerkiksi kuntotarkastuksen yhteyteen voi vaikuttaa energiatodistuksen hintaan.
Tuorein energiatodistusten hintakysely toteutettiin 8.–31.3.2023 ja siihen vastasi yhteensä 99 energiatodistusten laatijaa. ARAn ylläpitämässä Energiatodistusrekisterissä oli vuoden 2022 lopussa 1071 rekisteröitynyttä energiatodistuksen laatijaa.
Uudiskohteeseen pitää teettää energiatodistus jo rakennuslupaa haettaessa.
Energiatodistus tuo vertailtavuutta
Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia. Ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta tietoa, joka ei ole riippuvainen talon nykyisistä käyttäjistä, vaan perustuu rakennuksen ominaisuuksiin.
Energiatodistus sisältää myös tiedon rakennuksen sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta ostoenergiankulutuksesta.
ARAlta ensimmäiset uhkasakot
Energiatodistus on oltava aina, kun rakennusta myydään tai vuokrataan. Kun kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta lakia ei noudatettu, on ARA joutunut asettamaan viime vuonna ensimmäiset uhkasakot.
Energiatodistus tarvitaan lain mukaan, kun rakennusta tai sen osaa ollaan myymässä tai vuokraamassa. Todistus tarvitaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusta ollaan laittamassa vuokralle tai myyntiin, sillä ilmoituksessa tulee mainita rakennuksen energiatehokkuusluokka. Rakennuksen omistajalla on aina vastuu energiatodistuksen hankinnasta.
ARA valvoo energiatodistuslain noudattamista. Jos kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta lakia ei noudateta, ARA voi asettaa uhkasakon toimenpiteen tehostamiseksi.
Tänä vuonna ARA on tehostanut valvontaansa. Joissakin tapauksista on jouduttu asettamaan uhkasakko, sillä kehotus ja varoitus eivät ole tehonneet. Uhkasakon suuruus on riippuvainen rakennuksen koosta, pientaloille 800 euroa ja kerrostaloissa sakko voi olla jopa 6000 euroa.
Energiatodistus on voimassa 10 vuotta sen laatimisesta. On tärkeää huolehtia, että rakennuksesta on voimassa oleva todistus, kun sitä myydään tai vuokrataan.
Energiakriisi on osaltaan lisännyt kiinnostusta rakennusten energiatehokuutta kohtaan ja energiatodistuksella osoitetaan yhdenmukaisella tavalla rakennuksen energiatehokkuus.
Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Rodeo
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Lumoudu lipstikasta
Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...
#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #laiteuutuudet
Kotitalousrobotti imuroi ja moppaa
iRobotin AutoWash-telakka on suunniteltu imuroimaan ja moppaamaan tehokkaasti useita eri lattiatyyppejä. Robotti täyttää säiliönsä ja lataa itsensä samalla kun telakka pesee ja kuivaa moppaustyynyn, tyhjentää pölysäiliön ja puhdistaa vielä ...