
Millainen on hyvä ukkosenjohdatin?
07.07.2023
Ukkoselta voi myös suojautua. Monet rakennukset suojataan ukkoselta niin sanotulla ukkosenjohdattimelle. Mikä se on ja miten se toimii?
Rakennusten ukkossuojaus perustuu siihen, ettei iskun kohteeksi joutumista voida estää, mutta iskun osuessa salamavirta pyritään johtamaan mahdollisimman turvallisesti maahan.
Salamavirran ohjaamiseen maahan tarvitaan rakennuksen katolle niin sanottu salamasieppari, esimerkiksi televisioantenni tai vastaava metallipiikki, joka houkuttelee lähelle iskevän salaman.
Siepparista viedään johtimet vastakkaisia räystäitä ja nurkkia pitkin maahan. Lisäksi talon ympärillä maan alla tulisi olla rengasmainen johdin, johon katolta tulevat johtimet sekä sähkömaadoitus yhdistetään. Tämä järjestely toimii erittäin hyvänä maadoituksena salamalle.
Jos salama iskee esim. rakennuksen kattoon, jota ei ole maadoitettu, kulkeutuu salamavirta rakenteiden läpi. Tällöin seurauksena voi olla tulipalo tai ihmisten loukkaantuminen rakennuksen sisällä.
Salamavirta saattaa kulkeutua myös sähkö- tai puhelinjohtoja pitkin hyvin etäältä. Tämä ylijännite saattaa hajottaa sähkölaitteita tai pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon. Sähköjärjestelmään on saatavissa ylijännitesuojia, jotka ehkäisevät ainakin hieman tätä riskiä.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #vapaalla
Kesäviileyttä ilman sähkönsyöppöjä
Kesällä mökin sisälämpötila voi nousta huomaamatta hyvinkin korkealle, erityisesti helteisinä päivinä. Ensimmäinen reaktio voi olla viilennyslaitteen tai tuulettimen napsauttaminen päälle, mutta usein tehokkaimmat ja energiatehokkaimmat kei...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #vapaalla
Energiatehokkaasti lomalla ja mökillä
Moni nauttii kesän rauhallisista lomapäivistä ja viikonlopuista mökillä. Kesälläkin on hyvä muistaa energiatehokkuus, on sitten omalla mökillä tai vieraan tiloissa.

#kotona #sähköpalo #turvallisuus
Omat akkuviritelmät sisältävät riskejä
Itse rakennetuista litiumioniakkujärjestelmistä on aiheutunut Suomessa lyhyen ajan sisällä kolme vakavaa onnettomuutta. On hyvä muistaa, että omat akkuviritelmät sisältävät vaaroja ja riskejä. Lisäksi vakuutuskorvaukset voivat jäädä saamatt...