Kodin viihtyisyyttä voi lisätä pienilläkin asioilla

Kodin viihtyisyyttä voi lisätä pienilläkin asioilla

17.11.2022

Oman kodin viihtyisyys vaikuttaa myönteisesti myös omaan hyvinvointiin. Talven sisustus on kodikasta. Kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö näkyvät vahvasti.

Korona-aika innosti monet sisustamaan erityisen innokkaasti. Leppoisaan kotoiluun oli ehkä enemmän aikaa ja kodin ”ilme ja toimivuus” saivat enemmän huomiota osakseen. Toivottavasti tämä trendi jatkuu maailmantilanteen muuttuessakin. Näin sanoo sisustussuunnittelija ja Dekotilan yrittäjä Johanna Jämsä.

– Oman ympäristön viihtyisyys vaikuttaa vahvasti omaan hyvinvointiin. Kodin viihtyisyyttä voi lisätä pienillä asioilla, kuten tavaroiden järjestämisellä kaappeihin tai ruokapöydälle hankitulla kukkakimpulla.

 

Joskus oman kodin tai yrityksen muutokseen tarvitsee
ammattilaisten apua. Suomessa on paljon ammatti-
laisia, jotka tarjoavat apuaan pieniin ja suuriin
sisustushaasteisiin, anoo sisustussuunnittelija
Johanna Jämsä. (lähde Dekotila www.dekotila.fi)

Vastuullinen sisustaminen kiinnostaa

Johanna Jämsän mukaan yksi keskeisimmistä sisustustrendeistä liittyy vastuullisuuteen ja kiertotalouteen.

– Tuotteiden valmistajilta edellytetään yhä vahvemmin ratkaisuja, jotka osoittavat yrityksen toimivan eettisesti ja luontoa kunnioittaen. Sisustajat etsivät ratkaisuja, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.

Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että suositaan kotimaisuutta ja kestäviä valintoja. Tämä trendi toivottavasti on ja pysyy ja muuttuu trendistä itsestään selväksi lähtökohdaksi sisustamisessa.

– Luonnollisuus, mutkattomuus ja mukavuus korostuvat sisustuksessa. Puu eri sävyissään on suosittua.

Eri puulaatuja yhdistetään myös talvikaudella 2022–23. Myös puun patinaa arvostetaan. Ja tärkeä ajatusmalli on siinä, että käytetty on kiinnostavampi kuin uusi.

– Mänty ja kuusi ovat puulajeina nousussa. Myös tummemmat puun sävyt ovat palanneet valkolakattujen puupintojen rinnalle ja tilalle. 

Johanna Jämsä on tyytyväinen, että myös tarinat ja oma historia saavat tilaa kodissa ja luovat ikään kuin kodin sydämen muistoineen.

– Erilaiset kuriositeetit ja elämän kerrokset tekevät sisustuksesta kiinnostavan, liian harmoninen voi tuntua jopa tylsältä. Kierrätystä korostetaan ja vanhempien/isovanhempien varastoista pengotaan 1970–80-lukujen aarteita.

Ehkä näiden aarteiden myötä myös näiden henkilöiden eletty elämä ja muistot vahvistuvat ja ovat sitten osana tulevien sukupolvien uusia muistoja.

 

Kirkkaan vihreä ja sininen palasivat

– Väreistä vihreä pitää vahvasti edelleen pintansa suosikkina, nyt näkyy erityisesti kirkkaan vihreää. Vihreän lisäksi sinistä eri sävyissään käytetään paljon.

Joulua juhlistetaan valkoisella, punaisella ja harmaalla. Johanna Jämsä sanoo, että kaiken kaikkiaan värejä käytetään entistä rohkeammin ja väriyhdistelmät voivat olla hyvinkin villejä.

– Sävy sävyyn -ajattelun sijaan etsitään kontrasteja ja yllättävyyttä. Väreillä iloittelua korostaa tuotteissaan muun muassa kotimainen Hakola, joka on juuri lanseerannut myös oman sänkymalliston.

 

Hotelli–tyylinen sisustuskin on yhä IN

– Värikylläisten vaihtoehtojen rinnalla on suosiossa myös hyvin vaalea, erilaisia valkoisen sävyjä hyödyntävä sisustaminen, jossa kokonaisuuteen tulee ilmeikkyyttä erilaisista materiaalien tekstuureista. Myös puuterimaiset, pehmeät sävyt ovat edelleen suosittuja esimerkiksi hotellityylisen sisustuksen luomisessa. Neutraaleista sävyistä beige on pitkälti korvannut harmaan.

Joulun lähestyessä pyyhkeiden ja vuodevaatteiden kuvioista löytyy myös sydämiä, piparkakkuja, lumiukkoja ja eläimiä. Lampaan taljat lämmittävät lattioilla ja vaikka parvekkeen rottinkituoleissa.

Kuvioiduissa tekstiileissä ja tapeteissa korostuu Johanna Jämsän mukaan fantasiamaailma.

Kukat ja eläinhahmot hurmaavat upeissa väreissä. Näin talviaikaan etenkin ”talvisina” eläiminä monesti mielletyt porot, jänikset, pöllöt ja ketut valoittavat esimerkiksi koristetyynyissä.  Myös 70-lukulainen selkeys ja värikkäät kontrastit ovat suosittuja. Muodot ovat edelleen muhkeita ja pyöreitä niin kalusteissa kuin koriste-esineissä.

Nyt on trendikästä pitää myös sohvalla odottelemassa ylellisen pehmeitä huppari- tai poncho -mallisia jättivilttejä. Mikäpä tällaiseen on kietoutuessa vaikka kirjaa lukemaan.

 

 

Sisusta maalaten

Maalit nähdään yhä selkeämmin sisustustuotteina.

– Tätä on korostanut muun muassa kotimainen Cover Story. Maalipinnan laatuun ja värien vivahteisiin kiinnitetään paljon huomiota, sillä niiden vaikutus kokonaisuuteen ymmärretään entistä paremmin.

Voimakkaita sävyjä ja rohkeita väriyhdistelmiä käytetään myös seinien väreinä ja tehosteena yhä enemmän.

– Vahvalla värillä voidaan seinien lisäksi maalata myös esimerkiksi katto, ovet tai kodin listat. Seinien tehosteista erilaiset listoitukset ja paneloinnit ovat nousseet vahvasti suosioon. Sormipaneelin rinnalle on tullut uusia vaihtoehtoja, joissa on kansainvälisiäkin vaikutteita.

 

Ekologiset tekstiilit ovat sydämen asia

Tekstiiliteollisuudessa tapahtuu Johanna Jämsän mukaan tällä hetkellä hyvin nopeaa kehitystä. Ekologiset seikat otetaan yhä vahvemmin huomioon; tekstiilit ovat yhä enemmän kierrätysmateriaaleista valmistettuja. Todella upeita, entistä ekologisempia uutuuksia on esitellyt muun muassa suomalainen Lauritzon.

 

Yhä nuoremmat ovat tietokoneen äärellä

Johanna Jämsä sanoo, että yhteiskunnalliset tai globaalit ilmiöt näkyvät myös sisustuksessa.

– Esimerkiksi yhä nuoremmat koululaiset työskentelevät tietokoneella niin kotona kuin koulussa. Tämä asettaa uudenlaisia haasteita koululaisten työskentelytiloille. Vanhemmat voivat hyödyntää omia etätyökokemuksiaan suunnitellessaan koululaiselle opiskelupistettä kotiin.

– Perinteisen kirjoituspöydän lisäksi voi koululaisenkin olla kiva työskennellä välillä esimerkiksi nojatuolissa tai parvekkeella. Aiheesta voisi keskustella nuoren kanssa ja olla avoin hänen ajatuksilleen hyvistä opiskeluolosuhteista. Ergonominen tuoli ei paljon auta, jos koululainen joka tapauksessa löhöää sängyllä työskennellessään.

 

Muunneltavuus luo toimivuutta

– Muunneltavia työpisteitä tulee koko ajan lisää markkinoille. Monessa kalusteessa muunneltavuus tarkoittaa sitä, että työpöydän saa piiloon ovien taakse ja työtason korkeutta muuttamalla kalusteen ilmeen saa muutettua.

Mikäli kodin työpiste on sisustuksessa liian hallitseva ja muistuttaa koko ajan tehtävistä töistä, voi se tuoda ahdistustakin. Juuri muunneltavuudella ja pehmentämällä näkymää sisustuksella voi työpiste ikään kuin ”upota” kotiin.

 

Isoäidin neliöt

– Perinnetekstiilit ovat edelleen suosiossa. Isoäidin käsityöt ovat arvossaan. Nyt on aika kaivaa vintiltä tuuletukseen ryijyt ja raanut. Ehkä sieltä löytyy muutama öljyvärimaalaus, mukavia pikkuesineitä ja nyt pidetään myös vanhoista viherkasveista todella hyvää huolta. Kasvimaailman ykköspaikkaa pitänee edelleen vankka ja näyttävä peikonlehti, mutta kaktukset, palmut, köynnöskasvit ja enkelisiipi tuovat lämminhenkistä nostalgiaa kotiin. Joulun kukka-asetelmat palaavat jälleen ja yhä useimmin niitäkin somistetaan myös kausivaloin.

 


Design-valaisimet ovat näyttäviä ja ajattomia. Työskentelyyn ja tunnelmointiin kannattaa valaistusratkaisuilla sijoittaa. Myös huoneiden kulmat ovat oivia sijoituspaikkoja valaisimille.

 

 

Energiatehokas valaistus on yhä tärkeämpää

Dekotilan sisustussuunnittelija Johanna Jämsä sanoo, että valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen panostetaan. Epäsuoraa valaistusta luodaan yhä monipuolisemmin led-nauhojen avulla.

Valaistusta voidaan tehostaa katon kautta ja koristelistan takaa. Valaistus kaapistojen ylä- tai alapuolelta saa myös esimerkiksi keittiön ihan uuteen ”valoon”.

– Komerot ja laatikostot ovat usein hämäriä ja valosta katveeseen saattaa jäädä myös esimerkiksi peili. Kunnon valaistus on tärkeää myös vaatehuoneessa tai asunnon yhteydessä olevassa varastossa.

On hyvä muistaa, että led-teknologia säästää energiaa. Valaisin voi olla huoneen katseenvangitsija. Design-valaisimiin ollaan valmiita panostamaan ja valaisimet ovat näyttäviä. Vertigo Large -kattovalaisin (Petite Friture), Alvar Aallon Mehiläispesä-kattovalaisin tai Oluce Atollo -pöytävalaisin löytyvät trenditietoisten valaistuslistan kärjestä. Tietty ajattomuus on trendikästä.

Ladattavat valaisimet tuovat uusia mahdollisuuksia terassien ja sähköttömien tilojen valaisuun. Pörssisähköä käyttävät voivat myös ladata ne edullisimpien sähkönhintojen aikaan ja näin siirtää kulutusta matalamman sähköntarpeen aikoihin.

– Vekkivarjostimet ovat palanneet. On hyvä muistaa myös älyvalaistus ohjauksineen. Ikäihmisillä on hyvä huomioida esteettömyys ja ettei esimerkiksi valaistus jätä katvealueeseen kynnyslistoja tai valaistus ole liian keltasävyistä. Portaaton valaistuksen säätö on monella remonttilistan hankintalistalla.

– Koulutettuja valaistussuunnittelijoita kannattaa käyttää uudisrakennus- ja remonttikohteita suunniteltaessa. Valaistuksen suunnittelu ja toteutus eivät jää vain aavistelun varaan. Sähköpistokkeiden määrä on tämän päivän ja tulevaisuuden asioita – sähköä kuitenkin tarvitaan monenlaisiin kodin laitteisiin ja tekniikan siirreltävyyskin on monelle tärkeää.

 

Star Trading Forest Friends sähkökynttelikkö luo lämmintä ja viihtyisää joulutunnelmaa. Sijoita ikkunalaudalle, hyllylle tai senkin päälle. Käy myös hyvin koko talvikauden sisustusvalosta. Jälleenmyyjät: eri verkkokaupat. Kuva: HomeFI

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Jälleenmyyjät ja Juulia Jämsä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka