Hyödylliset kotirobotit tulevat
12.02.2024
Roboteille suunnitellaan nyt hyötykäyttöä kodin arkea helpottamaan. Kymmenessä vuodessa niistä kehkeytyy sähköautoja suurempi teollisuudenala, uskovat valmistajat.
Lumet pitäisi luoda ja hakata halkoja ja laittaa sauna lämpenemään. Kuka veisi lapset kouluun ja päiväkotiin? Pyykki pitäisi pestä, silittää ja viikata vaatekaappiin. Kaupassa pitäisi myös käydä. Arkiaskareita riittää jokaisella. Olisipa kotiapulainen.
Robottien myötä silmiin piirtyy nyt vanhojen elokuvien idyllinen elämä hovimestareineen, sisäkköineen, kokkeineen, lastenhoitajineen ja renkeineen.
Olisipa mukavaa vain sanoa: “Apulainen, laitatko aamupalaksi kahvia, munakokkelia ja paahtoleipää, tai hovimestari, auttaisitko tämän raskaan talvitakin päälleni.”
Humanoidirobotit eli kahdella jalalla kävelevät ja ihmiskehoa jäljittelevät palvelijarobotit ovat nyt suunnitteilla arjen askareita helpottamaan. Ne soveltuvat sekä kiireisille vanhemmille että seniorien avuksi ja vaikkapa lasten hoitoon. Tekoälyn avulla robotit ymmärtävät myös puhetta ja niiden kanssa voi keskustella sujuvasti suomeksikin.
Tekniikkaa ihmisen ehdoilla
Ihmisen muotoisella robotilla on paljon etuja puolellaan, sillä kodin arkkitehtuuri on suunniteltu keskivertoihmisen mittojen mukaan. Myös kodinkoneet, keittiövälineet ja työkalut noudattavat ihmisen ehdoilla toimivia standardimittoja.
Ihmisen muotoinen robotti sopii siksi moneen tehtävään. Se voisi istua autonkuljettajaksi vanhaankin autoon ja se osaisi käyttää kodin kaikkia laitteita. Meidän ei tarvitsisi enää opetella aina uusia ja mutkistuvia laitteiden käyttöohjeita, kun robotti osaisi käyttää niitä ihmisen puolesta.
Ajatellaanpa vaikka vanhaa helppokäyttöistä pesukonetta, joka valitettavasi hajosi. Uusi pesukone on nyt kuin tietokone, jonka mutkikkaista valikoista on työlästä löytää sopivat asetukset. Aiemmin riitti, kun väänsi nupista sopivan ohjelman kirjo- tai hienopyykkiä varten.
Opetetaan esimerkkien avulla
Tulevaisuudessa robottiapulainen lupaa tuoda helpotusta arkeen, sillä se osaa lajitella pyykin ja säätää pesukoneen hankalat asetukset kohdalleen.
Tähän pyritään nyt niin sanotun yleisen tekoälyn avulla, joka osaa ratkaista tehtävän vaatimat liikesarjat itsenäisesti. Tällaista tekoälyä opetetaan esimerkkien avulla näyttämällä kädestä pitäen, miten asia tehdään, ja jos se tekee virheitä voi käyttäjä näyttää lisävinkkejä.
Robotti voisi myös tunnistaa kodin laitteet ja ladata automaattisesti käyttöohjeet. Utopia siintää jo valmistajien silmissä ja tähtäimessä on nyt moneen käyttöön soveltuvat kotirobotit.
Auttaa kotitöissä
Palvelijarobotit voisivat auttaa pitämään kodin siistinä. Robotti voisi imuroida lattioita, pestä ikkunoita ja pyyhkiä pölyjä. Se voisi myös auttaa järjestämään tavaroita.
Ruoanlaitossa robotti olisi korvaamaton apuri ja se voisi silputa vihanneksia, sekoittaa aineksia ja valmistaa jopa moniosaisia menuja. Se voisi seurata uusia reseptejä ja kertoa vinkkejä ruoanlaittoon.
Olisi myös hyödyllistä, jos se osaisi suositella ruokaan sopivia viinejä ja keskustella asiantuntevasti vuosikertojen eroista. Voisihan se samalla tilata ne verkkokaupasta kotiovelle.
Ikäihmisten tarpeisiin tehty kotirobotti olisi korvaamaton apu henkilökohtaisena avustajana. Se auttaisi pukeutumisessa, peseytymisessä ja muissa päivittäisissä toiminnoissa. Olisi myös tarpeellista, jos robotti muistuttaisi lääkkeiden ottamisesta ja aikatauluista.
Tässä Optimus2-robotti esittelee hellävaraisesti toimivia sormiaan, jotka kykenevät käsittelemään kananmunaa sitä rikkomatta.
Viihteen monitaituri
Kotirobotista tulee ehkä viihteen keskusteleva asiantuntija ja se soittaa musiikkia, näyttää elokuvia ja televisio-ohjelmia ja sen kanssa voi pelata pelejä.
Tärkeätä on myös sosiaalinen ulottuvuus ja robottti voisi toimia seuralaisena ja keskustelukumppanina. Sen kanssa voisi katsella urheilua ja seurata tv-sarjoja ja keskustella niistä.
Lisäksi robotti auttaisi pitämään kodin turvallisena ja hälyttää apua hätätilanteissa. Se voisi myös kaitsea lapsia ja lemmikkejä. Tarvetta yleiskäyttöiselle kotirobotille siis löytyy vaikka mitä ja on helppo ymmärtää valmistajien optimistiset kehityssuunnitelmat.
Milloin saapuu kauppoihin?
Aivan heti kotirobotit eivät saavu kauppoihin, mutta ensimmäiset kehitysaskeleet on jo otettu. Ensimmäisten geneeristen Teslan Optimus ja Googlen Gemini -mallien arvioidaan saapuvan markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Toiminnat tulevat kuitenkin olemaan varsin rajoitettuja.
Robottiekonomia alkaa kukoistaa vasta 2030–2040-luvulla. Robotit varustetaan silloin keinoiholla ja ne kykenevät lähes uskottaviin kasvon ilmeisiin.
Tieteiskirjailija Isaac Asimovin visioimat positroniaivoilla eli kvanttilaskennalla ryyditetyt robotit tulevat kauppoihin vasta vuosina 2050–2070. Robotit voivat tällöin olla jopa täysin ihmisen kaltaisia omine oikkuineen ja räätälöitävine persoonallisuuksineen.
Aikaa myöten robottien ulkonäkö, sukupuoli, koko ja kehon rakenne tulevat myös vapaavalintaisiksi. Hintataso perusmalleille asettunee nykyisten sähköautojen luokkaan eli noin 25 000–50 000 euroa. Luksusmallisto sijoittuu noin 100 000–500 000 euron haarukkaan.
Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Shutterstock
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.
Joulu – ihanien leivonnaista aikaa
Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.