Huolla myös kodin sähköjärjestelmä

Huolla myös kodin sähköjärjestelmä

25.04.2022

Verkkopalveluyhtiöt huoltavat ja uusivat sähkön siirtoverkkoja säännöllisesti. Suomessa sähkönsiirto on kunnossa ja toimiala on kehityksen kärjessä siirryttäessä kohti päästöttömämpää tulevaisuutta. Kotienkin sähköjärjestelmät vaativat huoltoa ja päivittämistä. Uusilla automaatioratkaisuilla on myös mahdollista säästää energiaa.

Rakennuksen sähköjärjestelmä on verrattavissa rakennuksen muihin osiin. Myös ne vanhenevat. Erilaiset sähköremontit parantavat sähköjärjestelmän turvallisuutta ja käytettävyyttä. Nykyaikainen sähköjärjestelmä on myös edellytys kodin uusille ratkaisuille.

– Kotien sähköjärjestelmille ei ole pakollisia määräaikaisia tarkistuksia. Kokonaisvaltaista sähkösaneerausta on syytä harkita, kun talon sähköjärjestelmän ikä ylittää 30 vuotta, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

 

Tarkkaile kodin sähköjärjestelmää

Sähköjärjestelmän kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Jos kodin sähköissä ilmenee vikoja, kannattaa aina kutsua ammattilainen tarkastamaan sen kunto. Jos sähkönkäyttö muuttuu, esimerkiksi sähköauton hankinnan myötä, on hyvä kutsua sähkömies tarkastuskäynnille ja katsomaan miten sähköauton lataaminen voidaan tehdä turvallisesti.

Ilman sähkönkäytön muutoksiakin voi sähkösaneeraukselle olla tarvetta, jos kodin sähköjärjestelmä on yksinkertaisesti liian vanha tai kotiin toivottavat uudet tekniset ratkaisut edellyttävät järjestelmän uusimista.

On hyvä muistaa, että sähkötöiden tekeminen on sallittua vain sähköalan ammattilaisille. Ammattilaiset ovat tae sähköasennusten laadusta sekä siitä, että työ on tehty turvallisesti ja kestävästi.

 

Nykyaikainen mukavuus tuo haasteita

– Vanhanaikainen, tehoton sähköjärjestelmä voi olla riittämätön esimerkiksi lämpöpumpun, aurinkosähkön tai sähköauton hankintaan. Jos kodin valaistuksen toiminnallisuutta halutaan parantaa tai yksinkertaisesti pistorasioita ei ole riittävästi nykyaikaiseen kotiin, saatetaan tarvita sähköjärjestelmän muutostöitä, painottaa Suur-Uski.

Sähköjärjestelmän päivitys kannattaa aina suunnitella huolellisesti. Suunnittelussa auttavat alan ammattilaiset, jotka osaavat huomioida kaikki nykyaikaiset tarpeet ja kurkistaa myös vähän tulevaan.

– Esimerkiksi sähköauton latausjärjestelmän toteutuksessa on kartoitettava vanha sähköjärjestelmä huolella. Pitää varmistaa niin liittymän ja keskusten riittävä koko kuin kaapeleiden paloturvallisuus, etteivät uudet kuormat lämmitä niitä liikaa, kertoo kehityspäällikkö Riikka Liedes Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä. Sama tarve on kaikkien sähkökuormaa lisäävien laitteiden hankinnan yhteydessä.

 

Kotiautomaatiolla energiakulut kuriin 

Automaation avulla voi parantaa myös turvallisuutta ja sisäilman laatua tai ylipäätään lisätä arjen sujuvuutta. Automaatiojärjestelmällä voidaan seurata, valvoa ja optimoida kodin toimintaa siten, että saavutetaan halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet. Kun esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon tarpeeton käyttö jää pois, energiaa säästyy. Nykymaailmassa on muistettava suojautua myös tietoturvariskeiltä.

– Kodin automaatio varmistaa energiatehokkuuden asumisessa ja sen avulla voidaan pitää kurissa energiakuluja, kun sähkönkäyttöä on mahdollista ohjata hinnan mukaan, muistuttaa Suur-Uski.

– Tulevaisuudessa sähkön hinta määräytyy yhä vahvemmin tehon mukaan, eli käytännössä hintaan vaikuttaa se, kuinka paljon laitteita on samaan aikaan päällä ja mihin kellonaikaan tämä tapahtuu. Tämän hallinnoinnissa automaatio on myös oiva apu ja keino säästää kustannuksissa, Liedes täydentää.

Saneerauksen yhteydessä myös sähköpatterit ja muu lämpötekniikka vaihdetaan tarpeen mukaan uusiin. Nykyaikaiset patterit lämpenevät tasaisesti ja ovat helposti säädeltävissä. Energiatehokkaat lämmittimet ja niiden ohjaaminen älykkäillä termostaateilla ja kotiautomaatiolla säästävät sähköä. Uudet patterit voivat olla myös ulkonäöltään huomattavasti vanhoja siistimmät ja paremmin kodin sisustukseen sopivia.  

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka