Huolehdi sähköistyksen turvallisuudesta
26.08.2021
Joskus kuulee käytettävän termiä ”kotitaloussähkö”, josta saattaa syntyä harhaanjohtava vaikutelma, että kyseessä olisi tavallista sähköä vaarattomampi sähkölaji. Pitää kuitenkin muistaa, että kodin sähköverkon jännite on vaarallinen.
Kodin pistorasiasta tuleva 230 voltin (V) yksivaiheinen jännite on vaarallinen ja suurin osa vakavista sähkötapaturmista sattuu juuri tällä jännitteellä. Pahimmillaan sähköisku voi aiheuttaa kuoleman, mikä onneksi on melko harvinaista. Tilastoituja lievempiä sähkötapaturmia maassamme tapahtuu vuosittain muutama sata.
– Todellinen määrä lienee monta kertaa suurempi. Ihmiset jakavat sosiaalisen median keskustelukanavilla kokemuksiaan siitä, millaisia sähkötapaturmia heidän kodeissaan sattuu, sanoo viestintäjohtaja Paula Ihamäki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.
Vanhojen sähkökaapeleiden liitokset voivat löystyä ja vaarantaa sähköturvallisuuden.
Sähköturvallisuus voi vaarantua remontoitaessa
– Äskettäin joku kertoi, että sai kodin keittiön vesihanasta sähköiskuja. Kun sähköasentaja oli kutsuttu selvittämään tämän aiheuttajaa, ilmeni että saunan paneelien asennuksessa oli käytetty pitkiä nauloja. Pitkä naula oli lävistänyt sähkökaapelin ja jäänyt kärjestään kosketukseen takana olleeseen kupariseen vesiputkeen. Sen kautta verkkojännite johtui metalliseen tiskipöytään ja vesihanaan.
Sähköturvallisuutta vaarantavia tilanteita voikin syntyä remontoinnin aiheuttamina. Ja vuosien käytön myötä sähkölaitteistot myös kuluvat.
– Esimerkiksi löystyneet kaapeliliitokset sekä rikkoutuneet sähkökytkimet, pistorasiat, jatkojohdot ja pistokkeet ovat mahdollisia sähköiskujen lähteitä. Ne ovat turvallisuusriski, joiden vaarallisuutta ei pidä vähätellä, huomauttaa STULin tekninen johtaja Esa Tiainen.
Jatkojohdot ovat rumia, keräävät pölyä ja ovat myös turvallisuusriski. Järkevintä on asennuttaa ammattilaisella lisää pistorasioita.
Myrskyt yleistyvät ja kovenevat – varaudu ajoissa
Salamaniskun aiheuttama ylijännite saattaa hajottaa sähkölaitteita. Ylijännitetilanne voi syntyä kovien tuulien ja lumituiskujen aikaan myös silloin, kun ilmajohtojen päälle kaatuu puita.
Ilmaston lämpenemisen myötä ennustetaan myrskyjen tulevan entistä rajummiksi. Suositeltavaa onkin asennuttaa etenkin ilmajohtoverkon alueella oleviin asuin- ja talousrakennuksiin ylijännitesuojaus.
Sähköistyksen vikojen paikannukseen, sähkölaitteistojen korjauksiin ja sähköasennuksiin tulee aina käyttää sähköistysalan ammattilaista, jolla on vaadittava urakointioikeus ja pätevyys.
– Sähköistyksiin kajoaminen itse on väärä paikka säästää rahaa. Hinta voi lopulta tulla kestämättömän korkeaksi. Meidän viestimme on, että sähköasennustyö ei ole jokamiehen oikeus vaan kuuluu oikeudet omaavalle sähköurakoitsijalle, Tiainen sanoo.
Sähköiskutapaturman sattuessa
– katkaise ensimmäiseksi virta laitteesta (irrota pistotulppa pistorasiasta, jos tämä onnistuu turvallisesti tai käännä sähkökeskuksen pääkytkin 0-asentoon)
– hälytä lisäapua yleisestä hätänumerosta 112
– varmista, hengittääkö uhri ja onko hän tajuissaan
– ellei uhri hengitä, aloita painelu-puhallus-elvytys välittömästi (30 painallusta ja 2 puhallusta)
– jatka elvytystä siihen asti, kunnes apu saapuu paikalle (huolehdi lisäavun opastamisesta paikalle)
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Anne Yrjänä ja Kari Tiainen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Joulu – ihanien leivonnaista aikaa
Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.
#kotona #sähkö #viihde-elektroniikka
Töpseli seinään ja piano soimaan!
Kosketinsoittimien maailma on entistä sähköisempi. Valinnanvaraa löytyy sekä aloittelijoille että ammattilaisille.
#energiatehokkuus #kotona #turvallisuus #valaistus
Älyohjaus kodeissa lisääntyy
Älyominaisuudet lisääntyvät kodeissa. Matkapuhelin tai muu tekniikka korvaa avaimen, valoja ohjataan ja energiankulutusta tarkkaillaan etänä. Myös kodin turvallisuus paranee älyratkaisuilla.