Onko ohjauksesta apua?

Onko ohjauksesta apua?

18.11.2024

Kotitaloudet ovat innostuneet sähkönkäyttönsä ohjailusta eli kulutusjoustoista. Aiheesta on tehty selvityksiä oikein yliopistossa. Innostus näkyy siinä, että pörssisähkösopimusten määrä on kasvanut reippaasti. Jopa kolmannes kotitalouksista ostaa tällä hetkellä sähkönsä pörssisähkösopimuksilla.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain – ja ensi vuonna vartin välein. Juuri tämä tekee ohjauksesta taloudellisesti kannattavaa. Jos kotitalous kykenee ohjaamaan sähkönkäyttöään kalliiden ja halpojen tuntien välillä, voi vuoden aikana syntyä merkittäviä säästöjä. Ohjaaminen tarkoittaa sitä, että vähennetään sähkönkäyttöä kalliiden tuntien aikana ja lämmitetään esimerkiksi sähkösauna vasta parin tunnin päästä.

Kuulostaa helpolta, mutta onko se sitä? Päätös sähkökiukaan käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä on helppo, mutta päätöstä varten tarvitaan tietoa tuntikohtaisesti sähkön hinnasta. Mistä tietoa on saatavilla ja onko tietoa helposti käsillä?

Sähkölämmityksen tai käyttövesivaraajan ohjaaminen on astetta haastavampaa. Tätä varten tarvitaan automatiikka ja jonkinlainen ohjausjärjestelmä. Ohjaaminen ei loputtomasti voi perustua siihen, että pidetään peukaloa jollain nappulalla tai käännetään nupista, kun siltä tuntuu.

Suoran sähkölämmityksen ohjaaminen on mahdollista, mutta ohjaamisella on rajansa. Esimerkiksi sähköpattereihin perustuva koti jäähtyy talvipakkasella nopeasti. Rahalliset säästöt voivat jäädä vaatimattomiksi ja vilu voi työntyä viltin alle.

Vesikiertoinen sähköllä toimiva lämmitys tarjoaa paremmat mahdollisuudet kerätä ohjauksesta taloudellisia hyötyjä. Jos lämmitysjärjestelmän kyljessä on suurehko hyvin eristetty vesivarasto, voidaan energiaa varastoida veteen silloin, kun sähkö on halpaa. Tästä pitävät huolen vesivarastoa lämmittävät sähkövastukset tai ilmasta veteen toimiva lämpöpumppu. Kylmän päivän yllättäessä järjestelmän automaattisesti toimiva ohjausventtiili päästää patteriverkkoon lämmintä vettä.

Voiko kotisi lämmitysjärjestelmää ohjata? Voisitko hyödyntää kulutusjoustoja? Asia kannattaa ehkä selvittää, mutta itsestään selvää ohjaaminen ei ole. Jos ohjausta varten on hankittava kallis järjestelmä, voivat taloudelliset hyödyt sulaa järjestelmän maksamiseen. Tosin aina ohjauksen tavoitteena eivät ole taloudelliset hyödyt, vaan tehokas energiankäyttö.

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö
 

Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi

Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiapolitiikka #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kodinkone #kolumni #kotona #laiteuutuudet #Laskiainen #lämmitys #lämpö #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #sähköuto #sähköverkko #sähkövero #tekoäly #testi #toimitusvarmuus #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #ympäristö #ystävänpäivä