Laskiainen – alkutalven iloinen ruokajuhla
10.02.2021
Liu lau laskiaista! Varaudu laskiaiseen hyvällä ruualla ja lämpimillä juomilla, jotka voi ottaa termospullossa mukaan vaikka pulkkamäkeen pakkaspäivän lämmikkeeksi. Laskiaisen perinteet liittyvät vahvasti maatalouteen, vaikka laskiainen onkin nykyään enemmän perheiden ja lasten yhteistä lasketteluriemua.
Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna ensi sunnuntaina 14.2. ja laskiaistiistaita ensi viikolla 16.2. Vielä ehtii mukavasti valmistaa omat maistuvat laskiaisherkut perinteiden mukaan. Nappaa täältä juureen tehdyn laskiaispullan resepti tai herkullisen hernekeiton resepti.
Vaikka laskiaista vietetään keskellä kylmintä talvisydäntä, viljelysmaiden ollessa lumihunnun alla, liittyy moni laskiaisperinne maatalouteen ja tulevaan kasvukauteen. Mitä pidemmälle kelkka tai pulkka mäenlaskussa luistaa, sitä pidemmät pellavat ovat taloon tiedossa.
Tuleviin peltotöihin toivottiin hyvää onnea myös ruokapöydässä: rasvaista laskiaisruokaa syövän ei sopinut nuolla sormiaan puhtaaksi, sillä tämä enteili sirpistä haavoja sormiin. Perinteisesti laskiaisena on syöty tukevia liharuokia, joiden voimalla on ollut hyvä laskeutua pääsiäiseen saakka kestävään paastoon.
Ulos ulkoilemaan ja lämmikkeeksi hernekeittoa
Tänä talvena laskiaista vietetään mahtavassa ulkoilusäässä. Helppo ja edullinen laskiaismenu valmistuu näppärästi kotimaisista elintarvikkeista.
– Ulkoilun jälkeen maistuu tukeva ruoka, perinteinen hernekeitto possunlihalla tai kasviksilla höystettynä. Herne on perinteinen suomalainen viljelykasvi ja hyvä proteiinin lähde. Edulliset ja maistuvat kotimaiset juurekset ovat oiva lisä myös hernekeittoon. Hernekeitto valmistuu kuin itsekseen, kunhan muistaa liottaa herneet yön yli, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Perinteinen laskiaispulla kruunaa kahvihetken
– Kokeile tehdä muhevat ja maukkaat laskiaispullat vaihteeksi raskimenetelmällä, juureen, vinkkaa Siivonen.
Laskiaispullat täytetään maun mukaan hillolla tai mantelimassalla. Hillotäyte raikastuu lisäämällä hilloon survottuja pakastemarjoja. Kotimaisen hillon tunnistaa sirkkalehtimerkistä, ja marjat Hyvää Suomesta -merkistä. Pehmeä kermavaahto aateloi pullan, ja täyteläisin pullataikina leivotaan maitoon.
– Maidolla on pitkät perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tämä on luonnollista, sillä suomalainen maidontuotanto perustuu nurmeen, joka viihtyy hyvin viileässä ilmastossa pohjoista Suomea myöten. Suomalaiset lehmät syövät runsaasti nurmesta tehtyä säilörehua ja muuttavat ihmisruuaksi kelpaamattoman nurmen ravintorikkaaksi maidoksi, sanoo maitoasiamies Marjukka Mattio.
Maitotuotteiden kirjosta löytyy vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita, jolloin vaihtoehtoja on runsaasti.
Perinteinen hernekeitto
Hernekeitto syntyy kuin itsekseen. Ensikiehahtamisen jälkeen keitto valmistuu miedolla lämmöllä poristen, välillä sekoittaen. Possunpotka on perinteinen hernesopan sattuma. Hyvä maku ja sattumat soppaan syntyvät helposti palvikinkkukuutioista tai juureskuutioista. Kasviskuutiot sopivat myös lihaisaan keittoon tuomaan mukavaa lisämakua.
500 g kuivattuja herneitä
noin 300 g palvikinkkua tai porkkana, palsternakka ja sipuli
suolaa, kuivattua meiramia
tarjoiluun sinappia ja sipulisilppua
• Liota herneitä yön yli jääkaapissa kahdessa litrassa vettä.
• Keitä herneitä liotusvedessään isossa kattilassa miedolla lämmöllä noin 90 min välillä pohjaa myöten sekoittaen.
• Valmistele sattumat: kuutioi palvikinkku tai kasviskeittoon kuori ja kuutio sipuli, porkkana ja palsternakka.
• Kun keitto on kiehunut noin puolitoista tuntia, lisää valitsemasi sattumat.
• Lisää suolaa ja meiramia maistellen: kinkusta tulee keittoon suolaa, kasvisversio saattaa tuntua suolattomalta.
• Keitto on valmista noin kahden tunnin keittämisen jälkeen, maistele vielä suola.
• Tarjoile keiton lisukkeiksi sipulisilppua ja sinappia.
Juureen leivotut laskiaispullat
Muheva, kermalla ja hillolla tai mantelimassalla täytetty pulla kruunaa keskitalven juhlan! Leivän leivonnasta tutulla juurimenetelmällä pullasta tulee makoisa ja rakenteeltaan pehmeä. Samoin pieni määrä hiivaleipäjauhoja antaa pullaan mahtavaa makua. Perinteiset laskiaispullat raikastuvat, kun täytteen hilloon lisää kotimaisia pakastemarjoja, tai täyttää pullan vaihteeksi kevyesti sokeroidulla marjasurvoksella ja kermavaahdolla.
Juuri:
5 dl maitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
3 tl kardemummaa
Lisäksi taikinaan:
1,5 dl sokeria
n. 1/2 tl suolaa
150 g sulatettua voita
7–8 dl vehnäjauhoja
Pullien täytteeksi:
kermavaahtoa
hilloa tai marjasurvosta
mantelimassaa
• Valmista ensin juuri: lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele hiiva maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi.
• Anna juuren tekeytyä 30–40 minuuttia liinan alla vedottomassa, lämpimässä paikassa (esimerkiksi sähköuuni, jossa valo päällä), kunnes juuri kuplii iloisesti.
• Lisää juureen loput pullataikinan ainekset puuhaarukalla sekoittaen. Ensin sokeri ja rasva, sitten vehnäjauhoja vähitellen erissä.
• Vaivaa taikinaa käsin tai rauhallisesti yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää vaivauksen aikana pullataikinaan vehnäjauhoja maltilla. Taikinan tulee olla pehmeän kimmoisaa, ei liian jämäkkää.
• Kohota taikinaa liinan alla, vedottomassa paikassa vielä 30 minuuttia, ja leivo pyöreiksi pulliksi. Kohota vielä pullina kaksinkertaisiksi. Taikinasta tulee noin 20 pikku pullaa.
• Voitele munalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla. Voit jättää pullat myös koristelematta, ja sihdata valmiiden pullien päälle tomusokeria.
• Paista 225 asteessa 10–12 minuuttia.
• Leikkaa jäähtyneistä pullista lakki pois, ja täytä hillolla, marjasurvoksella tai mantelimassalla ja kermavaahdolla.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.