Sähkön käyttöä kannattaa säädellä

Sähkön käyttöä kannattaa säädellä

24.01.2023

Sähkön käytön ohjaaminen sopiviin kulutushetkiin tasaa sähkön hintahuippuja jatkuvaa säästämistä tehokkaammin. Onkin tärkeää, että jokainen tuntee oman kulutuksensa ja sen, miten se muodostuu vuorokauden eri aikoina.

Sähkön säästäminen on ollut yksi tämän talven kuumimmista puheenaiheista. Monille kiinteähintaisten sähkösopimusten haltijoille sähkön jatkuva säästäminen on välttämätöntä, mutta sähkömarkkinoiden toimivuuden takia huomiota tulisi kiinnittää enemmän sähkön oikea-aikaiseen käyttöön eli kulutuksen painottamiseen aikoihin, jolloin sähköä on paljon tarjolla.

– Sähköä ei tarvitse aina säästää. Tuulivoimatuotannon määrä kasvaa Suomessa niin, että sähköä tulee olemaan kymmeninä päivinä vuodessa tarjolla yli tarpeen. On aikoja, jolloin kaikkea sähköä ei pystytä kuluttamaan tai myymään naapurimaihin, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen asiantuntija Matti Orrberg sanoo.

 

Oman yhtiön kulutusraportointipalvelu kertoo

Kotitaloudet ovat energiakriisin aikana löytäneet hyvin jakeluverkkoyhtiön ja myyntiyhtiönsä kulutusraportointipalvelut. Jo ennen viime vuoden loppua yli miljoona suomalaista, eli noin 30 % suomalaisista asiakkaista, on kyselyn mukaan kirjautunut jakeluverkonhaltijansa ja/tai myyjänsä kulutusraportointipalveluun. 

– Kulutusraportointipalveluille on selvä tarve. Julkinen keskustelu vielä lisää palveluiden käyttöä. Uutisoinnit näkyvät käyttäjämäärissä, toteaa Energiateollisuus ry:n markkina-asiantuntija Riina Heinimäki.

Oman kulutuksen tunteminen ja eri kodin toimien vaikutuksen tunteminen on pohja sille, että ymmärtää mistä oman sähkönkäytön kokonaisuus muodostuu. Laittamalla vaikka ylös uunin, pesukoneen, kuivausrummun, saunan tai vaikka imurin käyttöajan, voi kulutusraportointipalvelusta löytää seuraavana päivänä eri laitteiden vaikutukset tuntikulutukseen. Useimmat palveluista tarjoavat tuntiraportoinnin lisäksi mahdollisuuden tarkastella mittaustietoja päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla.

 

Sähkön hinta vaihtelee jatkossakin

Sähkön hinnan vaihteluita tullaan todennäköisesti näkemään jatkossakin runsaasti. On aikoja, jolloin sähkön hinta painuu todella alas ja aikoja, jolloin se maksaa enemmän.

– Sähkön hintapiikkeihin kannattaa varautua sähköjärjestelmien suunnittelun ja uusimisen yhteydessä. Ohjausjärjestelmät maksavat hankintahintansa takaisin, sillä kulutuksen ohjauksen automatisointi on suhteellisen helppoa ja edullista. Ne tuovat myös asuinmukavuutta, kun kotona ei tarvitse itse säätää kulutusta hintojen mukaan, vinkkaa Orrberg.

 

Automaatio ohjaa kulutusta halvempiin aikoihin

Markkinoille on saatu ensimmäisiä pörssisähkön hintaan automaattisesti reagoivia ohjausjärjestelmiä. Älykkäimmät järjestelmät osaavat ennakoida kulutuksenohjauksessa myös sähkön hintakehitystä, ja laskea näin, milloin esimerkiksi lämminvesivaraaja on taloudellisinta kytkeä päälle. Tämä on mahdollista, sillä pörssisähkön tuntihinta ilmoitetaan päivittäin vuorokaudeksi eteenpäin.

Runsaasti energiaa kuluttavan lämmityksen säätely tarjoaa kiinteistöissä suurimman kulutuksenjoustopotentiaalin, minkä lisäksi myös ilmanvaihdon säätely on helppo ja kustannustehokas tapa säädellä kulutusta.

– Sähkön edullisina saatavuushetkinä kiinteistöä voi lämmittää hieman liikaa ja ottaa villapaidan pois. Kaikille lämpötilan jatkuva vaihtelu ei sovi, mutta jos tämä ei haittaa, on lämpötilan pitäminen 23–17 asteen välillä kokonaistaloudellisempaa kuin lämpötilan pysyvä laskeminen asteella 20 asteesta 19 asteeseen, laskee Orrberg.

 

Kulutuksen mukauttaminen tilanteen mukaan

Sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta tehokkain ratkaisu olisi siirtyä pörssisähkösopimuksiin tai muilla tavoin sähkön kulutusta – ja tuottoakin – ohjaaviin sähkösopimuksiin, jotka kannustaisivat yhteiskunnallisesti tärkeisiin toimiin. Tällöin kaikkien vähänkään taloudellisesti ajattelevien toimijoiden olisi pakko mukauttaa kulutustaan kulloinkin vallitsevaan sähkön saanti- ja hintatilanteeseen.

– Ajatus ei ole aivan niin radikaali kuin miltä se kuulostaa, sillä kulutuksen mukautuminen sähkön saatavuustilanteeseen leikkaisi myös sähkön hintapiikkejä kysynnän laskiessa nopeasti hintojen noustessa, Orrberg pohtii.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka