Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
10.01.2025
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa energiaa huomattavasti yli nykystandardien, siksi siihen kannattaisi kiinnittää huomiota.
Nykypäivän teknologiaa hyödyntäen voidaan ilmastoinnin energiankulutusta tehostaa ja saada aikaan merkittäviä kustannussäästöjä, kerrotaan Cervi Oy:n tiedotteessa. Kiinteistöissä energiahankkeet kannattaa nähdä ennen muuta tuottoa tuovina sijoituksina.
Kiinteistöt kuluttavat EU-tasolla keskimäärin 40 prosenttia kaikesta energiasta. Lämmitykseen kuluu esimerkiksi asuinkiinteistöjen energiankulutuksesta 66 prosenttia ja valtaosa vanhentuneista ilmanvaihtojärjestelmistä etenkin 60–80-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa päästää jopa 40 prosenttia lämmitetystä ilmasta hukkaan taivaan tuuliin.
Vaikka energian hinta on tasaantunut edellisvuosien huippulukemista, on se edelleen merkittävä kiinteistöjen kuluerä. Investoinnit energiatehokkuuden parantamiseen maksavat itsensä takaisin 2–3 vuodessa ja alkavat sen jälkeen tuottaa puhdasta tuloa.
Energiaremonttia pohtivien kiinteistöjen on hyvä huomioida ainakin seuraavat asiat.
Energiahankkeet tuovat heti säästöä
Ilmanvaihdon modernisointi alkaa kerryttää säästöjä saman tien. Energiatehokkuutta parantava ilmanvaihdon kevyt modernisointi on usein investointina melko pieni ja se voi maksaa itsensä takaisin jopa alle kahdessa vuodessa. Uudet laitteet kuluttavat sähköä jopa 30 prosenttia vähemmän vanhoihin verrattuna. Toimenpiteet ovat myös kevyitä toteuttaa nopeallakin aikataululla, eikä tarvike- ja komponenttipula ole iskenyt pahasti ilmanvaihtoalaan.
Ilmanvaihdon modernisoinnissa kysymys on ilmanvaihdon tarpeenmukaisuudesta, eli yksinkertaistaen siitä, että tehostettua ilmanvaihtoa ohjataan vain sinne, missä sitä aidosti sillä hetkellä tarvitaan. Lämmitetty hukkailma taas hyödynnetään edelleen.
Järjestelmät digitalisoimalla huomattavaa säästöä
Digitaalisuus on muuttanut voimakkaasti ilmanvaihdon mahdollisuuksia. Nykypäivän ilmanvaihdon ratkaisuissa kiinteistöön asennettavat anturit havainnoivat älyteknologian avulla esimerkiksi ilman hiilidioksidipitoisuutta, kosteutta ja lämpöä, ja älykäs ilmanvaihtojärjestelmä tehostaa tai vähentää ilmanvaihtoa reaaliaikaisesti. Järjestelmää seurataan ja voidaan myös huoltaa etäohjauksella.
Vanhatkin ilmanvaihtojärjestelmät voidaan päivittää vastaamaan nykypäivän tarpeita.
Jo vaihtamalla puhaltimet uusiin, saadaan huomattavaa säästöä energiankulutuksessa. Asentamalla ilmanvaihtoon myös lämmöntalteenoton, jolla lämmitetään sisäilmaa, kohoavat säästöt jo merkittäviksi.
Ei kannata yrittää säästää kotikonstein
Kiinteistöjen energiankulutuksesta puhuttaessa katse kääntyy usein sisäilman lämpötilaan tai kotien lämpimän veden käyttöön. Ilmanvaihdon osuus lämmityskustannuksiin tuleekin monelle yllätyksenä.
Ilmanvaihdosta ei missään nimessä voi tinkiä. Monelle voi talvella tulla mieleen tukkia ilmanvaihdon kanavia energian säästämiseksi, mutta tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. Sen sijaan ilmanvaihdon tarpeenmukaistamisella on kiinteistön lämmitysenergian kulutukseen suuri vaikutus.
Rakennuksen viilennys on osa terveellistä sisäilmaa
Tarpeenmukaisuuteen eli olosuhteisiin perustuva ilmanvaihto on paitsi kustannusasia, myös terveys- ja hyvinvointikysymys. Riittävä ilmanvaihto, raikas sisäilma sekä miellyttävä sisälämpötila vaikuttavat valtavasti jaksamiseen ja vireyteen.
Liiallinen kuumuus sisätiloissa on myös vaaraksi rakennuskannalle. Kuumat ja kuivat hellekesät yleistyvät, mutta vielä harvassa suomalaisista rakennuksista on viilennys. Yhä yleisemmät pitkittyneet hellejaksot voivat päästä lämmittämään kiinteistön rakenteita, jolloin lämpötila ei laske yölläkään. Teknillisen korkeakoulun laatiman tutkimuksen mukaan sisäilmaan liittyvät oireet lähtevät kasvamaan, kun lämpötila nousee yli 22 asteen.
Rakennusten viilennys on osa olosuhdetekniikkaa eli sitä, että ilmanvaihdon teho ja määrä toimivat optimaalisesti sen hetkisen tarpeen ja olosuhteiden mukaan. Tällöin viilennys toimii siten, että se huomioi paitsi vallitsevan sisälämpötilan myös muun muassa sen, onko kiinteistössä ihmisiä, eli kuinka suuri tarve viilennykselle kullakin hetkellä on.
Lähteet:
EU:n toimet energiankulutuksen vähentämiseksi
Asumisen energiankulutus laski vuonna 2023 huolimatta kasvaneesta lämmitystarpeesta
Virta & Pylsy (2011, s. 19). Taloyhtiön energiakirja. Kiinteistöalan Kustannus Oy ja Sitra 2011
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.
Joulu – ihanien leivonnaista aikaa
Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.