Muista kylmäketju ja kylmälaitteet

Muista kylmäketju ja kylmälaitteet

21.06.2023

Lämpimällä ilmalla on erityisen tärkeää huolehtia jääkaappi- ja pakastinsäilytystä vaativien tuotteiden pysymisestä viileänä myös kuljetuksen aikana kaupasta kotiin tai mökille. Juhannuksen ja muiden kesäjuhlien suuret kylmäsäilytystä vaativat määrät ja lämmin ilma pistävät myös kylmälaitteet tavallista lujemmalle.

Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet kannattaa kuljettaa kaupan ja käyttöpaikan välillä hyvässä kylmälaukussa. Pidemmälle matkalle kannattaa varata herkimmille tuotteille autosta virtansa saava autojääkaappi tai riittävästi kylmää luovuttavia, pakastimessa jäähdytettyjä kylmävaraajia.

Pakasteet vaativat vielä tätäkin paremmat erikoisjärjestelyt. Laita runsaasti kylmävaraajia tai pussitettuja jääkuutioita kaupan pakastealtaasta hyvän kylmälaukun pohjalle. Jos tuotteet joutuvat olemaan pitkään kuljetusastioissa, on yksi ratkaisu kuiva jää, jota käytetään yleisesti pilaantuvien ja pakastettujen elintarvikkeiden kuljetuksessa.

 

Kylmälaitteet kovilla lämpimällä ja täysinä

Lämpimät ilmat nostavat kylmälaitteiden kulutusta, koska ne käyvät enemmän pitäessään lämpötiloja asetetuissa arvoissa. Myös koneiden kannalta on tärkeää, että niihin sijoitettavat ruuat ja juomat ovat mahdollisimman viileitä ja oikein säilytettyjä kuljetettaessa ne kaupasta kotiin.

Jo keittiön lämpötilan kohoaminen esimerkiksi 25 asteesta 32 asteeseen nostaa kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 25–40 prosenttia. Korkeimmissa lämpötiloissa lisääntyvät myös kylmälaitteiden käyttöhäiriöt, koska osa koneista, etenkin vanhat laitteet saattavat käydä kuumalla lähes koko ajan.

 

Vinkkejä sähkönkulutuksen kurissapitoon

Huolehdi ilmankierrosta kylmälaitteiden ympärillä. Etenkin, jos kylmälaite on sijoitettu komerokaappiin, kannattaa tarkkailla laitteen ilmankiertoa ja helpottaa ilmankiertoa helteellä esimerkiksi vetämällä laite ulos komerosta tai reilusti irti takaseinästä. Näin ilma pääsee kiertämään paremmin laitteen ympärillä ja koneiston käymisestä syntyvä lämpö siirtymään pois laitteen takaa.

Älä pakkaa kesäjuhlienkaan aikaan jääkaappia liian täyteen. Jätä viileälle ilmalle tilaa kiertää laitteen sisällä tuotteiden välissä. Älä myös avaa ovea turhaan ja ota tuotteet ulos nopeasti, jotta saat oven suljettua mahdollisimman pikaisesti. Jääkaapin ylitäyttö ja oven avaaminen usein lisäävät sähkönkulutusta jopa 15–20 prosenttia.

Kuljeta ruuat kotiin kaupasta kylmälaukussa. Näin et rasita jääkaappia turhaan lämpimillä ruuilla ja juomilla. Myös elintarvikkeiden säilymisen kannalta on niiden tasainen kylmänä pysyminen ensiarvoisen tärkeää.

Älä myöskään osta ruokaa varastoon niin paljoa, että se ehtii vanhentua käyttökelvottomaksi. Pois heitetty ruoka, ruokahävikki on yksi suurimmista ympäristökuorman aiheuttajista ruuan osalta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka