Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

14.04.2023

Talven lämmityskausi on loppupuolella. Lämmitystä ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka auringonsäteet lämmittävät jo ilmaa. Nyt kannattaa huolehtia ilmastoinnin ja lämmityksen säädöistä sekä miettiä mahdollisia huoltotarpeita ennen seuraavaa lämmityskautta.

Oikeanlaisella kodin keväthuollolla saa karsittua energiankulutusta ja kustannuksia. Kevätauringon lämmittäessä ja ulkolämpötilojen noustessa riittävän korkeiksi on hyvä tarkastaa lämmitysjärjestelmän toimivuus, etenkin sen säätölaitteiden toimivuus kiinteistön lämmöntarpeen laskiessa.

Lämmitysjärjestelmän voi jopa kytkeä kokonaan pois, jos ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla ja se alkaa nostaa sisälämpötilaa. Tärkeää on kaikissa lämmitysmuodoissa säätötekniikan ja patteritermostaattien hyvä ja mahdollisimman tarkka toiminta.

Märkätilojen lattiassa kannattaa pitää lämmöt päällä ympäri vuoden. Jos märkätilojen lattialämmitys on toteutettu vesikiertoisena, ei kaukolämpötaloissa kannata kytkeä lämpöjä kokonaan pois kesäksi vaan panostaa toimivaan säästöautomatiikkaan.

 

Muista vesikiertoisessa kesäsulku

Vesikiertoisen lämmityksen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Kiertovesipumpun sammuttamiseen liittyy kuitenkin pieni riski. Kiertovesipumppu on hyvä käynnistää hetkeksi kesällä muutaman kerran, jotta vältytään pumpun jumiutumiselta.

Sähkölämmössä lämmityksen katkaiseminen onnistuu tekniikasta riippuen joko sulkemalla lämpö patterikohtaisesti tai jos järjestelmää ohjataan keskitetysti, katkaisemalla lämmitys ohjauspaneelista.

Vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä saattaa olla myös kosteiden tilojen lämmityspiireille oma kiertovesipumppunsa ja lämmitysveden säätönsä.

Jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voi osan lämmityspiireistä, esimerkiksi vesipatterit säätää termostaatista minimille, jolloin patterit kylmenevät.

On tärkeää tuntea oman kiinteistön tekniikka, jotta säätötoimet onnistuvat parhaalla mahdollisella tavalla ja ainakin varmistaa, että automaatio toimii hyvin.Ilmanvaihto kuntoon kesäksi

Mahdolliset ilmanvaihtoventtiilit seinissä ja ikkunoissa käännetään kesäasentoon eli suuremmalle, jolloin ilma pääsee paremmin kiertämään.

Ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet kannattaa puhdistaa ainakin keväällä ja syksyllä. Jos siitepölykausi on runsas, on hyvä puhdistaa suodattimet myös sen jälkeen.
Keväällä käännetään ilmanvaihto kesäasentoon ja napsautetaan tuloilman esilämmitys pois päältä.

Hyvä automaatio parantaa asuinolosuhteita ja helpottaa asumisen arkea. Samalla se pitää energiankulutuksen kurissa olosuhteiden ja lämmitystarpeen vaihdellessa.

 


Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kajave #kaukolämpö #kesämökki #kinkkutemppu #kodinkone #kotivara #kotona #laiteuutuudet #lämmitys #lämpö #moottorilämmitys #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sisustus #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähkögrilli #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpalo #sähköpula #sähkösavustin #sähköverkko #testi #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka