Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

14.04.2023

Talven lämmityskausi on loppupuolella. Lämmitystä ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka auringonsäteet lämmittävät jo ilmaa. Nyt kannattaa huolehtia ilmastoinnin ja lämmityksen säädöistä sekä miettiä mahdollisia huoltotarpeita ennen seuraavaa lämmityskautta.

Oikeanlaisella kodin keväthuollolla saa karsittua energiankulutusta ja kustannuksia. Kevätauringon lämmittäessä ja ulkolämpötilojen noustessa riittävän korkeiksi on hyvä tarkastaa lämmitysjärjestelmän toimivuus, etenkin sen säätölaitteiden toimivuus kiinteistön lämmöntarpeen laskiessa.

Lämmitysjärjestelmän voi jopa kytkeä kokonaan pois, jos ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla ja se alkaa nostaa sisälämpötilaa. Tärkeää on kaikissa lämmitysmuodoissa säätötekniikan ja patteritermostaattien hyvä ja mahdollisimman tarkka toiminta.

Märkätilojen lattiassa kannattaa pitää lämmöt päällä ympäri vuoden. Jos märkätilojen lattialämmitys on toteutettu vesikiertoisena, ei kaukolämpötaloissa kannata kytkeä lämpöjä kokonaan pois kesäksi vaan panostaa toimivaan säästöautomatiikkaan.

 

Muista vesikiertoisessa kesäsulku

Vesikiertoisen lämmityksen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Kiertovesipumpun sammuttamiseen liittyy kuitenkin pieni riski. Kiertovesipumppu on hyvä käynnistää hetkeksi kesällä muutaman kerran, jotta vältytään pumpun jumiutumiselta.

Sähkölämmössä lämmityksen katkaiseminen onnistuu tekniikasta riippuen joko sulkemalla lämpö patterikohtaisesti tai jos järjestelmää ohjataan keskitetysti, katkaisemalla lämmitys ohjauspaneelista.

Vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä saattaa olla myös kosteiden tilojen lämmityspiireille oma kiertovesipumppunsa ja lämmitysveden säätönsä.

Jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voi osan lämmityspiireistä, esimerkiksi vesipatterit säätää termostaatista minimille, jolloin patterit kylmenevät.

On tärkeää tuntea oman kiinteistön tekniikka, jotta säätötoimet onnistuvat parhaalla mahdollisella tavalla ja ainakin varmistaa, että automaatio toimii hyvin.Ilmanvaihto kuntoon kesäksi

Mahdolliset ilmanvaihtoventtiilit seinissä ja ikkunoissa käännetään kesäasentoon eli suuremmalle, jolloin ilma pääsee paremmin kiertämään.

Ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet kannattaa puhdistaa ainakin keväällä ja syksyllä. Jos siitepölykausi on runsas, on hyvä puhdistaa suodattimet myös sen jälkeen.
Keväällä käännetään ilmanvaihto kesäasentoon ja napsautetaan tuloilman esilämmitys pois päältä.

Hyvä automaatio parantaa asuinolosuhteita ja helpottaa asumisen arkea. Samalla se pitää energiankulutuksen kurissa olosuhteiden ja lämmitystarpeen vaihdellessa.

 


Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiavinkki #kotona #lämmitys  

Lämmityksessä mahdollisuus energiansäästöön

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksess...

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiansäästöviikon vinkit asumiseen

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Vuoden 2023 Energiansäästöviikko jatkaa viime talvena tutuksi tulleen Astetta alemmas -kampanjan asialla. Vaikka Suomessa selvisimme viime talvena nopeasti muuttuneesta energia...

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kaukolämpö #kesämökki #kotona #lämmitys #lämpö #sähkö #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #turvallisuus #vapaalla #verkkopalvelu