Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

27.04.2023

Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.

Lämmitys kannattaa kytkeä kesäksi kokonaan pois päältä, silloin kun se on teknisesti mahdollista. Tämä koskee kaikkia lämmitysmuotoja, myös sähkö- ja kaukolämmitystä, vaikka järjestelmässä on säädöt ja termostaatit.

Poiskytkennällä varmistetaan, ettei lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle, kun todellista tarvetta ei ole. Erityisesti pitää varoa tilannetta, jossa samaan aikaan sekä jäähdyttää että lämmittää. Jotta lämmityksen säädöt ja katkaiseminen tehdään oikein ja energiatehokkaasti, on jokaisen hyvä tuntea oma lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmänsä.

Vaikka lämmitysjärjestelmä säätyy ulko- ja sisälämpötilojen mukaan, saattaa kesälläkin olla jossain lämpöpatteri, joka vahingossa kytkeytyy päälle, vaikka todellista tarvetta ei ole.

 

Ilmastoinnissakin on kesäsäädöt

Kun rakennuksessa tai asunnossa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, käännetään myös ilmanvaihtokoneen jälki- ja esilämmitys kokonaan pois kesän ajaksi. Kun kesällä tarvitaan enemmän jäähdytystä, ei ylimääräistä lämpökuormaa kannata kerätä asuntoon esimerkiksi yön viileinä tunteina. Silloin kannattaa päinvastoin pyrkiä alentamaan päivällä kohonnutta lämpötilaa ulkoa saatavalla viileämmällä ilmalla.

Ilmavaihtokonetta kannattaa käyttää yöaikaan sisäilman jäähdyttämiseen. Kesäöinäkin ulkolämpötila laskee reilusti päivästä ja tätä viileää ilmaa voidaan puhaltaa asuntoa jäähdyttämään, ohittamalla lämmöntalteenotto koneistossa.

On tärkeää tuntea oman ilmastointilaitteen toiminta ja sen säädöt, kuten lämmöntalteenoton ohittaminen kääntämällä laite kesäasentoon tai hankkimalla erillinen kesäkenno. Jos käyttöohjeita ei ole tullut luettua, kannattaa ne kaivaa esille.

 

Lisälämmitysjärjestelmät kannattaa huomioida

Jos kodissa on ilmalämpöpumppu lisälämmitysjärjestelmänä, kytketään myös se pois lämmitystoiminnolta. Viilentämiseenkin ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää, vasta kun muut keinot eivät riitä. Esimerkiksi säle- ja muut verhot estävät päivällä kodin lämmön kohoamista ja lämpötilaa voi laskea tuulettamalla viileimpinä vuorokauden tunteina.

Ilmalämpöpumppu on hyvä keino viilentää asuntoa ja myös lämpöyhtiön kaukokylmäpalvelut lisääntyvät taajama-alueilla.

Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä on energiatehokasta välttää automaattiasentoa ja kytkeä pumppu jäähdytyskäytölle. Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää vain kotona oltaessa. Pumppu viilentää rakennuksen nopeasti, joten sitä ei ole syytä jättää päälle esimerkiksi työpäivän ajaksi tai muuten kodin ollessa tyhjillään.

 

Näin toimit kaukolämpötalossa

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä kannattaa myös säätää ja katkaista kesää varten. Tämän voi tehdä esimerkiksi lämmityksen säästökäyristä tai helpommin käyttämällä kesäsulkua.

Kun lämmitysjärjestelmän kiertovesipumppu sammutetaan, on sitä hyvä pyörittää säännöllisesti, jotta riski jumiutumisesta pienenee. On myös mahdollista, että kiertovesipumpun pystyy säätämään pienemmälle teholle.

Jos lämmitysverkostolle ja lämpimälle käyttövedelle on yhteinen varaaja, on se hyvä kytkeä kesäkäyttöasentoon. Näin voi olla esimerkiksi kohteissa, joissa lämmitysvesi lämmitetään sähköllä.

Kesäkäyttöasennossa alaosaa lämmittävät alavastukset ovat yleensä poissa päältä. Kesällä lämpimän käyttöveden tuottamiseen riittää tällaisessa yhteisvaraajassa ylävastuksen päällä pito. Varaajan lämpötilaa voi kesäajaksi laskea myös 65–75 asteeseen.

Kaukolämpökohteissa lämpimän käyttöveden tuotanto jää yleensä päälle, vaikka lämmityksen kesäsulut suljetaan. Jos lämmitysjärjestelmän käyttö ja säästö ei ole tuttua, kannattaa pyytää ammattilainen opastamaan. Taloyhtiöissä on hyvä valvoa, että huoltoliike hoitaa kesäsäädöt kuntoon.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiavinkki #kotona #lämmitys  

Lämmityksessä mahdollisuus energiansäästöön

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksess...

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiansäästöviikon vinkit asumiseen

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Vuoden 2023 Energiansäästöviikko jatkaa viime talvena tutuksi tulleen Astetta alemmas -kampanjan asialla. Vaikka Suomessa selvisimme viime talvena nopeasti muuttuneesta energia...

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kaukolämpö #kesämökki #kotona #lämmitys #lämpö #sähkö #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #turvallisuus #vapaalla #verkkopalvelu