Yritysten sähkökatkoihin varautumisessa parantamisen varaa

Yritysten sähkökatkoihin varautumisessa parantamisen varaa

31.10.2022

Alle kolmasosa yrityksistä on varautunut mahdollisiin sähkökatkoksiin. Mikäli varautumista on suunniteltu, yleisimmät keinot ovat olleet suunnitelmat sähkön säästämiseksi kulutuspiikkien aikana. Suuremmat yritykset ovat varautuneet selvästi pienempiä yrityksiä paremmin.

Yritysten kannattaa varautua sähkökatkoihin, jotta mahdollisten katkojen vaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreeseen yrityskyselyyn vastasi lähes 900 yritystä. Kyselyn mukaan sähkökatkoihin varautuneista yrityksistä vajaa 40 prosenttia on hankkinut myös varavoimakoneita ja varavirtalaitteita.

Yritysten on hyvä varautua, jotta kriittisiä toimintoja pystytään pitämään yllä myös katkojen aikana. Kaikki laitteistot on myös testattava ja huollettava, jotta ne varmasti toimivat tarvittaessa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies painottaa pikaisten keinojen etsimistä energiakriisin ja sodan luoman tilanteen kärjistymisen ehkäisemiseksi työllisyydessä. – On etsittävä pikaisesti keinoja, joilla on mahdollista välttää energiakriisin ja käynnissä olevan sodan aiheuttamien vahinkojen kärjistyminen työllisyydessä ja yrityskentässä.

 

Yritysten on syytä varautua energiariisiin

Sodan aiheuttaman energiariisin vuoksi on Suomessakin varauduttava poikkeukselliseen talvikauteen myös yrityksissä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on korostanut, että voimme ajautua pakkaskaudella sähköpulaan.

Suomessa ei olla koettu sähköpulaa kymmeniin vuosiin, mutta nykyinen tilanne lisää sen mahdollisuutta ja siihen on varauduttava.

Mahdollista sähköpulaa pystytään useissa tilanteissa ennakoimaan noin puolen vuorokauden varoajalla. Tällaisessa tilanteessa pyydetään kysyntäjoustoon sitoutunutta teollisuutta ja tuotantoa laskemaan kulutusta. Jos tämä ei riitä, käynnistetään nopea häiriöreservi ja otetaan käyttöön tehoreservissä olevia voimalaitoksia.

Tällaisessa tilanteessa sähkön hinta kohoaa merkittävästi ja kaikkien on hyvä omaehtoisesti vähentää sähkönkulutusta. Jos nämäkään toimet eivät riitä, joudutaan sähköjä katkaisemaan alueellisesti, joiden kesto pyritään rajaamaan kahteen tuntiin.

Katkojen ulkopuolelle pyritään rajaamaan sähköntuotannon lisäksi sairaalat ja muut yhteiskunnan kannalta kriittiset käyttäjät. On kuitenkin huomioitava, että kaikissa tilanteissa ei esimerkiksi kriittisiä yrityskohteita pystytä rajaamaan ulkopuolelle.

 

Mitä yrityksissä pitäisi tehdä?

EK:n yritysturvallisuudesta ja energia-asioista vastaavat asiantuntijat Markku Rajamäki ja Kati Ruohomäki ovat neuvoneet yrityksiä varautumisessa ja miettineet mitä yritysten tulee ainakin huomioida nykytilanteessa.

Tärkeintä on selvyys siitä, miten toimia mahdollisessa sähköpulatilanteessa. Yrityksissä on tiedettävä, miten varmistetaan sähkön saanti kriittisille järjestelmille, tuotannolle ja palveluille. Otetaanko yrityksessä käyttöön varavoimakoneita tai miten prosessit ajetaan alas hallitusti ja turvallisesti. Jos toiminnan alasajo ja käynnistäminen aiheuttaa ylimääristä hävikkiä, on sen jatkokäsittely mietittävä ennakkoon.

Kriittisten laitteiden toiminta kannattaa suojata UPS-varavirtalaitteilla, joilla selvitään lyhyiden katkojen yli ja joilla pystytään ajamaan laitteet alas pidemmän katkon aikana. Jos investointeja vaativia varaustoimia ei ole jo tehty, ei niitä ehkä enää ehditä saada käyttöön täksi talvikaudeksi. Varautuminen on kuitenkin hyvä aloittaa heti ja katsoa mitä saadaan tehtyä pikaisesti.

Koska sähkökatkot vaikuttavat myös töiden tekemiseen, kannattaa suunnitella mitä ja miten työtä saisi tehtyä katkojen aikana. On esimerkiksi hyvä varmistaa akkukäyttöinen varavalaistus, jolla taataan turvallisuus pimeässä.

Varautumissuunnitelma kannattaa tehdä joka tapauksessa normaaleja sähkökatkojakin varten. Kriittisiä toimintoja varten kannattaa harkita varavoimalaitteiston hankkimista. Tärkeää on varmistaa kaikkien suunnitelman osien ja laitteiden toimivuus. UPS-laitteesta tai varavoimasta ei ole apua, jos se ei tarpeen tullen toimi.

 

Ennaltaehkäise sähköpulaa myös yrityksessä

Sähköpulan ennaltaehkäisyssä toimivat parhaiten samat toimet kuin kotonakin. Mieti miten voit vähentää sähkön kulutusta päivittäisissä rutiineissa ja siirrä sitä mahdollisuuksien mukaan pois huippukulutustunneista.

Kun kaikki sähkönkäyttäjät panostavat säästöihin ja kulutusjoustoihin eli sähkönkäytön siirtämiseen matalamman kulutuksen aikoihin, pystymme parhaiten välttämään sähköpulaa. Näillä toimilla meillä on mahdollisuus selvitä hetkistä, jolloin sähköntuotannossa on häiriöitä ja kapasiteettivajetta, eikä tuontisähköä ole tarpeeksi saatavilla.

Varautumissuunnitelmista on hyvä kertoa koko henkilöstölle, jotta kaikki tietävät miten erikoistilanteissa toimitaan.

 


 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiapolitiikka #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kilpailut #kodinkone #kolumni #kotona #laiteuutuudet #Laskiainen #lämmitys #lämpö #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #sähkövero #tekoäly #testi #toimitusvarmuus #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #ympäristö #ystävänpäivä