Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

28.06.2024

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

Kuluvan vuoden toukokuussa oli peräti 15 hellepäivää. Kesäkuussakin hellepäiviä on riittänyt. Vaikka hellejakso on ennusteiden mukaan hellittämässä, on kesää vielä jäljellä ja lisää paahteisia päiviä tulossa.

– Kannattaa ensisijaisesti estää ylilämpenemistä aiheuttavan suoran auringon säteilyn pääsy sisätiloihin. Rakennuksen ulkopuoliset markiisit tai ikkunan ulkopuolelle asennettavat screen-kaihtimet vähentävät tehokkaasti ikkunoihin kohdistuvaa auringon säteilyä. Aurinkosuojaus minimoi tehokkaasti jäähdytystarvetta. Aurinkosuojausratkaisut ovat kestäviä ja melko edullisia hankkia, muistuttaa johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Erilaiset aurinkosuojaratkaisut ja rakenteellinen aurinkosuojaus on Suomessa vielä vähäisellä käytöllä verrattuna Etelä-Eurooppaan, koska pitkät lämpimät kesät ovat täällä uudehko ilmiö. Monessa kohteessa Suomessa sisäolosuhteet säilyisivät siedettävinä ilman koneellista jäähdytystä, jos pysyviä aurinkosuojausratkaisuja otettaisiin enemmän käyttöön.

Silloin kun aurinko paistaa suoraan ikkunoihin, on järkevää sulkea ikkunoiden sisäpuoliset kaihtimet. Paras ratkaisu on aina rakennuksen ulkopuolinen kaihdin, markiisi tai muu varjostava ratkaisu, josta saatava hyöty on sisäpuolista ratkaisua merkittävästi parempi. Parveke- ja terassilasit on syytä aukaista, jottei parveke tai terassi lämpene voimakkaasti ja kuumenna myös asuntoa. Kuumimpaan vuorokaudenaikaan ikkunat ja ovet on pidettävä kiinni, mutta kun ulkoilman lämpötila viilentyy huonelämpötilaa alemmaksi, huonetilat tuulettuvat parhaiten ristivedolla.
 

Energiatehokasta jäähdytystä

Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisujen hankinnan yhteydessä on ensisijaisen tärkeää pohtia niiden energiatehokkuutta lämmityskaudella. Lisäksi on huomioitava voiko ratkaisua hyödyntää kesäaikaan myös jäähdytyskäytössä.

Monet kaukolämpöyhtiöt tarjoavat jo kaukokylmää ja maalämpöjärjestelmä voi palvella kesäaikaan viilennyksessä. Suoran sähkölämmityksen rinnalle hankittava ilmalämpöpumppu parantaa paitsi lämmityskauden aikaisen lämmöntuotannon energiatehokkuutta, myös viilentää koteja ja asuntoja kesähelteillä.

Myös ilmanvaihdolla, sen huoltamisella ja oikea-aikaisilla tehostuksilla voidaan vaikuttaa kesäaikaisiin lämpötiloihin. Jos kiinteistössä on jo olemassa mahdollisuus viilentämiseen, tarkasta laitteiden asetusarvot ja vältä turhaa jäähdyttämistä. Tarkasta ja huolla viilennyslaitteet säännöllisesti.

Jäähdytysvinkit pientaloon:

– Vähennä lämpökuormaa sulkemalla tarpeettomat laitteet.
– Selvitä ja hanki kiinteistön ulkopuolisia aurinkosuojia, kuten markiiseja ja kaihtimia.
– Sulje ikkunoiden kaihtimet, kun ikkunoihin kohdistuu ylilämpenemistä aiheuttavaa suoraa auringonsäteilyä.
– Pidä ikkunat ja ulko-ovet kiinni, kun ulkona on sisälämpötilaa kuumempaa. Kun ulkoilma viilenee, tuuleta ristivedolla.

 

Jäähdytysvinkit asunto-osakeyhtiöön ja palvelurakennukseen:

– Opasta tilojen käyttäjiä sisäilman lämpötilan hallintaan, kuten parvekelasien avaamiseen.
– Ohita ilmanvaihdon lämmön talteenotto kesällä, vaihda säännöllisesti suodattimet.
– Tehosta ilmanvaihtoa öisin, kun ulkoilman lämpötila on viileämpää.
– Tehosta porrashuoneiden ilmanvaihtoa maksimilämpötilan alentamiseksi.
– Tutki, voiko ilmanvaihdon tuloilmaa jäähdyttää.
– Tarkista olemassa olevien jäähdytyslaitteiden asetusarvot. Vältä turhaa jäähdyttämistä.
– Selvitä aurinkosuojauksen parantamisen mahdollisuudet.

 

Päästötön rakennuskanta vuoteen 2050 mennessä

Toukokuussa voimaantulleen uuden rakennusten energiatehokkuusdirektiivin tavoitteena on päästötön rakennuskanta vuoteen 2050 mennessä. Rakennusten energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian käyttöön panostetaan aiempaa enemmän, ja huomiota on kiinnitettävä myös sisäolosuhteisiin.

– Lämpenevät vuodet luovat myös Suomessa tarpeen tarkastella kesäajan jäähdytysratkaisuja tarkemmin. Koska energiaa on käytettävä entistä vähemmän, ovat passiiviset jäähdytyskeinot entistä tärkeämmässä asemassa. Erilaisia pysyviä, rakenteellisia aurinkosuojausratkaisuita pitää ottaa käyttöön erityisesti uudisrakennuksissa mutta myös olemassa olevassa rakennuskannassa, kiteyttää Suur-Uski.

Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee: aurinkoenergian optimaalinen hyödyntäminen voi vähentää mahdollisuuksia minimoida jäähdytystarvetta esimerkiksi varjostavan kasvillisuuden avulla. Silloin on punnittava muita, rakennuksen ulkopuolisia aurinkosuojauksen ratkaisuita.

 

Teksti: Motivan sivut
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #aurinko #aurinkopaneeli #datahub #energiansäästö #energiantuotanto #energiapolitiikka #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kilpailut #kodinkone #kolumni #kotona #laiteuutuudet #Laskiainen #lämmitys #lämpö #osaaminen #piha #puutarha #pääsiäinen #resepti #sahkolasku #sähkö #sähköasennukset #sähköauto #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #sähkövero #tekoäly #testi #toimitusvarmuus #tulevaisuus #turvallisuus #työ #valaistus #vapaalla #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #ympäristö #ystävänpäivä