Uuno tuhosi, mutta kaikki toimii taas

Uuno tuhosi, mutta kaikki toimii taas

29.06.2020

Viime viikon torstaina riehunut Uuno-ukkosmyrsky kaatoi repi ja katkoi puita sillä seurauksella että osa alueen asukkaista joutui olemaan ajoittain ilman sähköjä. Valtaosa sähköverkon vioista saatiin korjattua jo heti torstaina, vaikka ukkosmyrskyn aiheuttama suurhäiriö alkoi torstai-iltana kuuden jälkeen. Viimeisetkin saivat sähkönsä sunnuntai-iltana. Nyt verkon vaurioita tarkastetaan vielä helikopterilennoilla.

Sähköt saatiin viimeiseenkin kesämökkiin Korvanniemelle noin klo 23.00 sunnuntai-iltana. Uuno-ukkosmyrskyn aiheuttama suurhäiriö alkoi torstai-iltana kuuden jälkeen. Sähköt olivat pisimmillään poikki yli 76 tuntia noin kymmenellä asiakkaalla.

Suurin osa sähköverkon vioista saatiin korjattua jo heti torstaina, mutta Korvanniemi-Kuluntalahti alueella pienjännitejohtojen tuho oli totaalinen. Sähköverkko jouduttiin rakentamaan käytännössä uudelleen noin 2,5 kilometrin osuudelta.

Lähes kaikki pylväät olivat kaatuneet tai katkenneet myrskyssä kaatuneiden puiden voimasta. Ennen rakennustöiden aloittamista kaksi motoa raivasi kaatunutta puustoa, jotta alueella oli mahdollista kulkea. Rakentaminen oli hidasta kallioisen maaperän vuoksi. Uusia kalliopylväitä rakennettiin paikan päällä vaikeissa olosuhteissa 15 - 20 kpl.

 

Miehiä, koneita, osaamista

Korjaukseen ja verkon rakentamiseen osallistui lähes kymmenen erilaista kaivuria ja metsäkonetta sekä kuusi kahden verkostoasentajan muodostamaa työryhmää. Työt jatkuivat ympärivuorokautisesti valoisan kesäyön turvin. Yhtään työtapaturmaa ei ole tullut ilmi, vaikka henkilöt työskentelivät haastavissa tehtävissä.

Lähes yhtälaisia tuhoja myrsky aiheutti muun muassa Paltamon länsipuolella, Hannusrannassa, Korholanmäessä sekä Eevala-Vaarankylä-Jormasjärvi -alueella. Hyvitämme asiakkaillemme sähkömarkkinalain mukaista vakiokorvausta, kun sähkökatko on kestänyt yli 12 tuntia.

Kokonaisuus saatiin kuntoon järjestelmällisesti ja ammattitaidolla. Korjauksiin tarvittiin runsaasti miehiä, koneita ja verkonrakentamisen osaamista haastavassa maastossa.
 


Uuno-myrskyn asentajapartio.

 

Valtava tuhovoima

– Yli 36 vuotta kestäneen urani aikana en ole nähnyt vastaavaa luonnonvoimien aiheuttamaa tuhoa verkkoalueellamme, vaikka olen ollut mukana kymmenissä suurhäiriöissä. Tuhoalue oli varsin kapea, noin 50 – 500 metriä, mutta tuhovoima oli valtava. Korjaustöiden aikana kohtasin monia asiakkaitamme ja he suhtautuivat erittäin hienosti ja kannustavasti haastavaan tilanteeseen, suurhäiriön aikana partiointi- ja koordinointitehtäviin osallistunut Loiste Energian rakennuttajapäällikkö Markku Tervo kertoo.

Sähköverkon jälkikorjaukset kestävät vielä pitkään. Verkon muita vaurioita aloitetaan kartoittamaan tänään alkaneilla helikopterilennoilla. Helikopteritarkastuksella kartoitetaan myös johto-osuuksien raivaustarpeita. Lähinnä Paltamossa, Kajaanissa ja Sotkamossa tehtävä helikopteritarkastus saattaa aiheuttaa hetkellistä meluhaittaa.

 

Kiitos vikapaikkojen ilmoituksesta

Asiakkaamme olivat suurena apuna vikapaikkojen löytämisessä. Pyydämme edelleen ilmoittamaan johdoille kallistuneista tai kaatuneista puista käyttökeskuksemme maksuttomaan numeroon 0800 9 2500. Pienjänniteverkon vioista automaatio ei tee hälytystä käyttökeskukseemme, vaan tieto viasta saadaan asiakkailta. Myrskyn jälkeen on hyvä käydä tarkastamassa sähköt kesämökeistä ja muista kiinteistöistä, joissa ei asuta vakituisesti.

Muistutamme, että kaatuneita puita ei hengenvaaran vuoksi saa itse raivata sähkölinjojen läheisyydessä vaan ilmoittakaa havainnoista käyttökeskukseemme. Jatka soittamista niin kauan, että joku vastaa puheluusi tai se yhdistyy nauhoitettuun häiriöinfoon, jonne voit jättää viestin kaatuneen puun sijainnista.

 


Uunon tuhoja.

 

 

Teksti: Ari J. Vesa


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kajave #mahdollistaja #toimitusvarmuus  

Toimiva sähkönsiirto on toimivaa yhteistyötä

Sähkön siirtäminen asiakkaiden pistorasiaan vaatii monen tahon yhteistoimintaa. Kajavella on rakennettu toimiva yhteistyöverkosto, jossa yhteistyökumppanit hoitavat kokonaisuudesta oman osansa tarkasti ja laadukkaasti. Annetaanpa hankepääll...

#kajave #mahdollistaja #toimitusvarmuus  

Insplan tuottaa Kajavelle sähköverkon tarkastukset sekä kunnossapidon projektivalvonnan

Kajave on kilpailuttanut sähkönjakelu- ja alueverkon kunnossapitotarkastukset, kunnossapidon suunnittelun sekä projektivalvonnan.

#kajave #mahdollistaja #toimitusvarmuus  

Enerke ja Eltel ovat Kajaven sähköverkon kunnossapidon ja viankorjauksen sopimuskumppanit

Kajave on kilpailuttanut urakoitsijat sähköverkon kunnossapidon, viankorjauksen sekä sähkömittarien asennus- ja liittymätöiden osalta. Valitut kumppanit ovat Enerke Oy ja Eltel Networks Pohjoinen Oy.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kajave #mahdollistaja #toimitusvarmuus