Kun tiedät voit toimia: TUTUSTU OMAAN ENERGIANKULUTUKSEESI

Kun tiedät voit toimia: TUTUSTU OMAAN ENERGIANKULUTUKSEESI

12.09.2022

Tiedätkö, miten paljon kodissasi kuluu sähköä, vettä ja lämmitysenergiaa vuodessa, kuukaudessa, viikossa tai vuorokaudessa? Tiedätkö mihin vuorokauden aikaan kulutat eniten? Nämä asiat kannattaa selvittää, sillä vasta sen jälkeen voit itse vaikuttaa.

Helpoiten voit tutustua omaan energiankulutukseesi oman energiayhtiösi online-palvelusta. Yhtiöt tarjoavat tämän palvelun kaikille asiakkailleen sähkö- ja lämpösopimukseen liittyen. Nämä palvelut ovat sinulle maksuttomia ja saatavilla heti.

Jos et ole ennen tutustunut näihin palveluihin, kannattaa se tehdä nyt. Etsi palvelu oman sähkö- tai lämpöyhtiön sivustolta ja saat täsmätietoa omasta energiankulutuksestasi. Säännöllisen kulutusseurannan avulla pystyt pitämään oman sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksesi kurissa ja tekemään vaikuttavia säästötoimia.

 

Säästöjä ja uusiutuvaa energiaa

Energian- ja vedensäästäminen sekä uusiutuvan energian käyttäminen pienentää sähkö-, lämpö- ja vesilaskua sekä vähentää myös asumisen ilmastovaikutuksia. Vastuullinen ja fiksu arki vähentää kulujen lisäksi hiilijalanjälkeä.

Omaa sähkön, veden ja lämmitysenergian määrää ei voi tietää ilman säännöllistä kulutusseurantaa. Oman kulutuksen tunteminen auttaa vähentämään energian- ja vedenkäytön ympäristövaikutuksia. On hyvä muistaa, että vähemmän on oikeasti vähemmän.

Sähkö, vesi ja lämmitysenergia maksavat ja niiden hintaan kohdistuu nykyisessä maailman tilanteessa erityisiä paineita. Kulutuksen järkeistäminen kannattaa aloittaa heti. Seuraamalla kulutusta säännöllisesti, näet myös miten säästötoimesi tehoavat.

On hyvä myös miettiä, voisiko pienillä käytön ajoituksilla pudottaa hintapaineita tai jopa suoraan säästää rahaa. Jo nyt pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja painottamalla käyttöä edullisimpiin aikoihin, näkyy tämä heti kuluissa. Hintaan vaikuttavat jatkossa myös tuulenvoimakkuus ja auringonpaiste.

 

Näin pääset alkuun

Kulutustietoja voi seurata myös luomalla tunnukset valtakunnalliseen Datahubiin.

Kirjauduttuasi, tutki millaisia ominaisuuksia online-palvelu tarjoaa. Voit verrata palvelussa kulutustasi myös muihin samankaltaisiin kotitalouksiin. Näin pystyt arvioimaan, onko oma kulutuksesi korkea vai matala.

Samalla löydät myös oman kulutuksesi vuorokausirytmin ja voit miettiä voiko ajoitusta siirtää. Kannattaa myös katsoa oman kodin kulutushuiput ja miettiä mistä ne syntyvät sekä miettiä miten niihin voi vaikuttaa.

Palvelussa näet oman sähkönkäyttösi tunnin, päivän, viikon, kuukauden tai vuoden tarkkuudella. Tuntitason tiedoista voi tarkastella jopa edellisen vuorokauden sähkön käytön jakautumista ja päätellä mistä vaihtelut johtuvat. Sähkölämmitteisissä taloissa näkyy usein selvästi lämminvesivaraajien ja lattialämmitysten vaikutus.

Kulutus kasvaa usein huomattavasti töihin lähdön ja paluun aikoihin. Sähkökiukaan ja muiden suuritehoisten laitteiden käyttö on myös havaittavissa tuntiseurannasta. Samoin tuntitason seuranta paljastaa peruskulutuksen tason, eli sen kuinka paljon kotisi sähkölaitteet kuluttavat koko ajan sähköä.

Samalla lailla löydät lämmönkulutuksesi oman kaukolämpöyhtiösi sivuilta ja katso myös, löytyykö veden kulutustiedot oman vesiyhtiösi nettipalvelusta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#datahub #energiansäästö #kotona #sähkönsäästö  

Omasta energiankulutuksesta ollaan kiinnostuneita

Suomalaiset ovat viimeisen vuoden aikana toden teolla kiinnostuneet omasta energiankulutuksestaan. Säästöjä on haettu ja kulutusta siirretty hetkiin, jolloin sähköä on runsaammin ja edullisemmin tarjolla. Yhteisen asian eteen on tehty töitä...

#kajave #mahdollistaja #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Helikopterilla sähkökatkoja vastaan

Kajave varmistaa sähkönjakelua karsimalla puiden oksia voimalinjojen läheisyydessä marraskuun aikana. Työ tehdään matalalla, johtokatujen yllä lentävällä helikopterilla, johon on kiinnitetty moniteräsaha.

#astettaalemmas #energiatehokkuus #kotona  

Kun tiedät voit toimia: TUTUSTU OMAAN ENERGIANKULUTUKSEESI

Tiedätkö, miten paljon kodissasi kuluu sähköä, vettä ja lämmitysenergiaa vuodessa, kuukaudessa, viikossa tai vuorokaudessa? Tiedätkö mihin vuorokauden aikaan kulutat eniten? Nämä asiat kannattaa selvittää, sillä vasta sen jälkeen voit itse ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #datahub #energiansäästö #energiatehokkuus #kajave #kotona #mahdollistaja #sähkönsäästö #sähköverkko #toimitusvarmuus