Jenny Martiskainen: Sähköalalla on paljon mahdollisuuksia

Jenny Martiskainen: Sähköalalla on paljon mahdollisuuksia

09.06.2020

Jenny Martiskainen teki opiskellessaan valinnan, jota ei ole katunut, vaikka tekninen ala on edelleen jostain syystä miesvaltaista. Hän hehkuttaa Kajaanilaisen Loiste-yhtiöiden työilmapiiriä ja työtään, jossa vastaa Kajaven sähköverkkojen uusimisesta ja rakentamisesta.

– Lähdin tekniselle alalle koska pidin matematiikasta. Tiedekunnassa aloitti samaan aikaan vain kolme naista eli aika miesvaltaista on ollut opiskeluajoista lähtien. Tekninen ala on kuitenkin se oikea vaihtoehto, kun tykkää päättelystä, logiikasta ja faktoihin pohjautuvasta tekemisestä. Tietenkin käytännössä tarvitaan myös luovuutta. Työ on monipuolista ja mielenkiintoista erilaisine osatekijöineen.

Jenny muistuttaakin kaikkia uravalintaa tekeviä siitä, ettei energia-ala ole niin vaikea kuin ihmiset joskus mieltävät. Työ opettaa, kunhan perustiedot ovat hallussa. Lisäksi energia-alalla on paljon mahdollisuuksia etenemiseen. Esimerkiksi Jenny vastaa nyt Kajaven 60 miljoonan euron sähköverkon kehitysinvestoinneista hankepäällikkönä.

Energia-ala on tärkeä osa tulevaisuutta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa, jossa saa olla etujoukoissa ratkaisemassa yhtä maailman suurimmista haasteita. Sähkön merkitys vain kasvaa ratkaistaessa päästöongelmia. Siksi myös sähkönjakelun pitää toimia luotettavasti ja häiriöittä.

– Tässä työssä saa olla mukana tekemässä merkittäviä päätöksiä, pystyy vaikuttamaan isoihin asioihin. Meillä on työyhteisö, jossa kaikilla on vaikutusvaltaa ja kaikkien mielipiteitä kuunnellaan. Täällä saa vaikuttaa niihin asioihin, joissa on mukana, hehkuttaa Jenny työnantajaansa.

– Me katsomme suunnitellessa ja toteuttaessa asioita pitkälle tulevaisuuteen. Tiedämme, mitä teemme seuraavat viisi vuotta, mutta pitää olla myös näkemys 15 vuoden päähän ja pidemmällekin. Kehitysryhmä miettii ja katsoo, että investoinnit tehdään oikea-aikaisesti ja oikeisiin kohteisiin. Mietimme myös tuoko tulevaisuus mukanaan parempia ratkaisuja joihinkin kohteisiin ja silloin tehdään vain ylläpitotoimia. Emme tee mitään turhaan ja katsomme, että asiakkaamme saavat sähkönsä mahdollisimman edullisesti ja varmasti. Tiedämme vastuumme ja teemme ratkaisut niillä reunaehdoilla, jotka on viranomaisten toimesta asetettu mahdollisimman tehokkaasti.

 


Jenny Martiskainen ja Eltellin Aki Palo pilotoivat viime kesänä dronen käyttöä verkon suunnittelun apuna. Uutta tekniikkaa tutkitaan ja niitä otetaan tarvittaessa avuksi.

 

Lisää naisia sähköalalle

Jenny innostaa naisia mukaan energia-alalle. – Kannattaa hypätä mukaan, vaikka ala on vielä toistaiseksi hieman miesvaltainen. Kukaan ei ole sanonut, ettei nainen pärjäisi teknisellä alalla ja täällä meillä otetaan hyvin vastaan. Oikeastaan jo kesätöissä opiskeluaikoihin ihastuin tämän työnantajan toimintaan, koska täällä kesätyöntekijä huomioitiin, hänet opastettiin töihin ja aina oli työkavereilla aikaa neuvoa, jos oli kysyttävää. Aiemmista kesätyöpaikoista ei ollut aivan yhtä hyviä kokemuksia. On tärkeää, että nuoret otetaan alusta lähtien mukaan ja varataan aikaa heidän ohjaamiseensa. Ei nykyisin myöskään ole enää miesten tai naisten aloja.

Erityisen iloinen Jenny on siitä, että tänä kesänä myös kesätyöntekijöiksi saatiin kaksi naista. – Toivottavasti omalla esimerkillä pystyn vaikuttamaan naisten hakeutumiseen alalle.

– Ei tämä työ edes vaadi käytännön kokemusta ulkotöistä metsästä ja kaduilta. Me suunnittelemme ja ohjaamme, urakoitsijat toteuttavat, kuvaa Jenny toimintatapaa, jolla sähköverkkoja nykyisin kehitetään. Yhteistyöverkostot ja niiden kanssa toimiminen ovat tärkeimpiä palasia päivittäisessä työssä.

Voisi kuvitella, että merkittävien päätösten tekeminen ja suurten kokonaisuuksien toteutuksen onnistuminen aiheuttaisi stressiä.

Tällaiselle kysymykselle hyväntuulinen Jenny naurahtaa. Työaika alkaa 7:30 lasten viemisellä päiväkotiin ja päättyy, kun heidät hakee sieltä kotiin.

– Kyllä vapaa-ajallakin töitä saattaa miettiä, mutta ei se kuormita. Alitajuisesti miettimällä tulee hyviä ratkaisuja, joista on hyötyä päivittäisessä työssä, sanoo oman puutarhan kunnostuksen aloittamista odottava Jenny.

– Pitää muistaa, että työ on vain työtä. Täällä keskustellaan asioista ja jos joku joskus menee huonosti, pitää myös siitä osata keskustella. Näin voi joka päivä kehittyä tehtävissään osana toimivaa työyhteisöä. Hakeutuisin ehdottomasti edelleen tälle alalle, jos valinta pitäisi tehdä nyt. Tällaiset uusien työntekijöiden opastamisesta kiinnostuneet työnantajat ovat tärkeitä, jotta jokainen pääsee helpolla alkuun. Koulusta on kuitenkin iso hyppäys työelämään.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#datahub #energiansäästö #kotona #sähkönsäästö  

Omasta energiankulutuksesta ollaan kiinnostuneita

Suomalaiset ovat viimeisen vuoden aikana toden teolla kiinnostuneet omasta energiankulutuksestaan. Säästöjä on haettu ja kulutusta siirretty hetkiin, jolloin sähköä on runsaammin ja edullisemmin tarjolla. Yhteisen asian eteen on tehty töitä...

#kajave #mahdollistaja #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Helikopterilla sähkökatkoja vastaan

Kajave varmistaa sähkönjakelua karsimalla puiden oksia voimalinjojen läheisyydessä marraskuun aikana. Työ tehdään matalalla, johtokatujen yllä lentävällä helikopterilla, johon on kiinnitetty moniteräsaha.

#astettaalemmas #energiatehokkuus #kotona  

Kun tiedät voit toimia: TUTUSTU OMAAN ENERGIANKULUTUKSEESI

Tiedätkö, miten paljon kodissasi kuluu sähköä, vettä ja lämmitysenergiaa vuodessa, kuukaudessa, viikossa tai vuorokaudessa? Tiedätkö mihin vuorokauden aikaan kulutat eniten? Nämä asiat kannattaa selvittää, sillä vasta sen jälkeen voit itse ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #datahub #energiansäästö #energiatehokkuus #kajave #kotona #mahdollistaja #sähkönsäästö #sähköverkko #toimitusvarmuus