Lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia

Lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia

03.11.2021

Lämpötilojen painuessa kunnolla pakkaselle, on lämmitysjärjestelmän moitteeton toiminta tärkeää. Nyt on viime hetket varmistaa huoleton lämmityskausi. Samalla kannattaa varmistaa myös laitteiston energiatehokkuus ja seurata kokonaisuutta säännöllisesti.

Ennen kunnon pakkasia kannattaa lämmitysjärjestelmän toiminta tarkastaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Hyväkuntoinen ja oikein säädetty lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti – ja pitää myös lämmityskustannukset aisoissa. 

Hyödynnä kiinteistön automaatio- ja seurantajärjestelmiä ja tarkista, että asetukset ja säädöt ovat kohdallaan talven lämmityskauden alkaessa. Taloyhtiöissä on varmistettava, että kiinteistöhuolto tarkistaa laitteiden toiminnan ja säädöt. 

Jos toiminnassa on epäselvyyksiä tai jokin osa-alue ei toimi täydellisesti, on aika tilata laitehuolto paikalle, jotta kaikki on hyvässä toimintakunnossa pakkasten tullessa.  

 

Seuraa kulutusta ja toimintaa säännöllisesti

– Kiinteistön energiankulutusta ja järjestelmien toimintaa kannattaa säännönmukaisesti seurata pitkin vuotta, ei vain näin lämmityskauden alussa. Seurannassa automaatio on hyvä työkalu. Ennakoimalla ja reagoimalla reippaasti ongelmatilanteisiin vältetään turhaa energiankulutusta ja rahanmenoa, painottaa johtava asiantuntija Harri Heinaro Motiva Oy:sta. 

Rakennusautomaation toiminta on myös hyvä varmentaa säännöllisillä tarkastuksilla. Historiatoimintojen avulla tarkistetaan, että järjestelmät ovat todella toimineet niille asetettujen aikataulujen mukaisesti. 

– Systemaattinen kiinteistöjen energiatehokkuuden läpikäynti on erittäin hyödyllistä lämmityskauden alkaessa. Tarkistuslistat tuovat tähän tärkeän apuvälineen.

Energiatehokkuuden kannalta on lisäksi tärkeää varmistaa, että kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien toiminta-ajat vastaavat käyttöä sekä hallintajärjestelmien että todellisten käyntiaikojen tasolla, muistuttaa tekninen johtaja Mikko Somersalmi Raklista. 

 

Tarkista nämä: 

• Lämmitysverkoston paisunnan toiminta ja painetasot. 
• Tarkista kesäsulut: avaa ne viimeistään nyt.
• Seuraa sisälämpötiloja lämmityskauden aikana ja selvitä lämpötilaerojen syyt. Jos koko kiinteistössä on kylmää, säädä lämmityksen säätökäyrää. Jos vain yksittäisissä tiloissa on ongelmia, selvitä syy tarkemmin. Syynä voi olla tuloilman liian alhainen lämpötila, lämmitysverkoston epätasapaino, tai rakenteellinen ongelma, kuten vuotava ikkuna.
• Mahdollisten huonesäätimien asetusarvot on hyvä tarkistaa lämmityskauden alussa, jotta niiden asetukset vastaavat lämmitystarvetta, ja jotta tilaa ei lämmitetä ja jäähdytetä samanaikaisesti. 
• Tarkista ilmanvaihdon oikeat tuloilmalämpötilat. Ajankohtaista tietoa on muun muassa Kuntien sisäilmaverkoston suosituksissa.
• Ilmanvaihdon lämmöntalteenoton toiminta kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti.
• Muista tarkistaa myös ilmanvaihdon toiminta. Ilmanvaihdon ja lämmityksen on toimittava yhteen, joten myös ilmanvaihdon toiminta kannattaa tarkistaa. Erityisen tärkeää on, ettei viilennetä ja lämmitetä samaan aikaan – kesän jälkeen asetukset on hyvä tarkistaa. 

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiavinkki #kotona #lämmitys  

Lämmityksessä mahdollisuus energiansäästöön

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksess...

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön kysyntä nousussa: Nyt kannattaa hyödyntää investointiavustukset

Energiakriisi on nostanut kaukolämmön kysyntää. Kysyntä on noussut selvimmin öljylämmityksestä kaukolämpöön siirtyvien omakotitalojen kohdalla. Lämmitysmuotoa vaihtaville on tarjolla myös tukea. Myös lämmönjakokeskusta vaihtaville on tarjol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kaukolämpö #kesämökki #kotona #lämmitys #lämpö #sähkö #sähkönsiirto #sähkönsäästö #sähköpula #turvallisuus #vapaalla #verkkopalvelu