Suojaudu itse mahdollisilta ukkosvahingoilta

Suojaudu itse mahdollisilta ukkosvahingoilta

20.05.2021

Ukkosen aiheuttamat ylijännitepiikit ja sähkökatkot saattavat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja sähkölaitteille niin kotona kuin vapaa-ajanasunnolla. Samalla voi hävitä esimerkiksi etätyöläisen tuntien työ, rikkoutua arvokas televisio tai tietokoneen kovalevy seota.

Jokainen voi kuitenkin suojata omaisuutensa ukkosvahingoilta, jopa pienillä kustannuksilla. Myös verkkoyhtiöiden investoinnit maajohtoihin sähkönjakelussa vähentävät ukkosten aiheuttamia riskejä. Salama voi kuitenkin päästä iskemään kiinteistöön niin, että sen aiheuttama ylijännitepiikki rikkoo sähkölaitteita tai sytyttää jopa talon palamaan.

Suurin riski on avoimella paikalla sijaitsevissa rakennuksissa. Riskiä pienentävät hieman lähellä olevat korkeat puut tai rakennelmat. Osuma lähelle taloakin voi olla vaarallinen. Esimerkiksi ukkosen aiheuttamat ylijännitteet leviävät laajalle sähkö- ja televerkoissa.

Salamoilta suojautumiseen on kaksi tapaa. Suorilta salamoilta suojaudutaan salamansuojausjärjestelmillä eli ukkossuojauksella ja sähköverkosta tulevilla ylijännitepiikeillä ylijännitesuojauksella.

 

Suojaa työsi ja laitteesi itse

Suorilta salamaniskuilta suojaavaa salamansuojausta käytetään lähinnä korkeiden kohteiden suojaukseen. Myös vähintään 110 kV suurjännitejohtoja suojataan salamaniskuilta niin sanotuilla ukkosköysillä. Omakotitaloon tai normaalinkorkuiseen kerrostaloon ei salamasuojausta juurikaan kannata rakentaa. Televisioantenni pitää maadoittaa ja se auttaa jonkin verran asiaa.

Jokainen voi itse varmistaa ylijännitesuojauksen, joko asennuttamalla ylijännitesuojat sähköpääkeskukseen tai muihin, esimerkiksi asuntokohtaisiin sähkökeskuksiin. Toimiva ylijännitesuojaus edellyttää tällaisia ammattilaisten kiinteästi asentamia ylijännitesuojia.

Jatkorasioihin tai pistorasian välikytkimiin asennetuista ylijännitesuojista on hyötyä vain yhdessä kiinteästi asennettujen ylijännitesuojien kanssa.

 

Edullisimmat tavat suojautua

Tarjolla on myös jopa runsaalla kymmenellä eurolla myytäviä, pistorasiaan tökättäviä ukkossuojauksia. Pitää kuitenkin muistaa myös tietokoneiden ja muiden verkkolaitteiden datapuolen suojaus. Niihin on tarjolla jopa vajaalla 50 eurolla yhdistelmäsuojia.

Hallitun sammuttamisen vaativien laitteiden osalta kannattaa tutustua sähköä akkuun varastoiviin USP-laitteisiin, joilla saadaan tasainen virransyöttö lyhyehköissä sähkökatkoissa ja ne tarjoavat myös suojan ukkosen ylijännitepiikkejä vastaan.

Jos mitään suojausta ei ole, kannattaa turvautua vanhaan konstiin ja ottaa televisioiden ja tietokoneiden pistotulpat pois pistorasioista sekä irrottaa myös antennin ja tietoliikennekaapelit. Riski ylijännitteeseen on tiheästi rakennetussa taajamassa, kerrostalojen keskellä pienempi kuin haja-asutusalueella.

Laitteiden osalta kannattaa tarkastaa myös oma vakuutusturva. Millaiset omavastuut ja korvauskäytännöt on omissa koti- ja tuotevakuutuksissa ukkosen varalle.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#datahub #energiansäästö #kotona #sähkönsäästö  

Omasta energiankulutuksesta ollaan kiinnostuneita

Suomalaiset ovat viimeisen vuoden aikana toden teolla kiinnostuneet omasta energiankulutuksestaan. Säästöjä on haettu ja kulutusta siirretty hetkiin, jolloin sähköä on runsaammin ja edullisemmin tarjolla. Yhteisen asian eteen on tehty töitä...

#kajave #mahdollistaja #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Helikopterilla sähkökatkoja vastaan

Kajave varmistaa sähkönjakelua karsimalla puiden oksia voimalinjojen läheisyydessä marraskuun aikana. Työ tehdään matalalla, johtokatujen yllä lentävällä helikopterilla, johon on kiinnitetty moniteräsaha.

#astettaalemmas #energiatehokkuus #kotona  

Kun tiedät voit toimia: TUTUSTU OMAAN ENERGIANKULUTUKSEESI

Tiedätkö, miten paljon kodissasi kuluu sähköä, vettä ja lämmitysenergiaa vuodessa, kuukaudessa, viikossa tai vuorokaudessa? Tiedätkö mihin vuorokauden aikaan kulutat eniten? Nämä asiat kannattaa selvittää, sillä vasta sen jälkeen voit itse ...