Lämpimällä tärkeä huolehtia kylmäketjusta
05.06.2020
Lämpimillä ilmoilla on tärkeä huolehtia jääkaappi- tai pakastinsäilytystä vaativien ruokien säilymisestä viileänä, kun ne kuljetetaan kaupasta kotiin tai mökille. Elintarvikkeet kannattaakin kuljettaa kaupan ja käyttöpaikan välillä kylmälaukussa. Pitkälle matkalle tarvitaan sähkökäyttöinen laite tai riittävästi kylmää luovuttavia kylmävaraajia. Muutoinkin helteet saattavat nostaa energiankulutusta.
Kylmälaitteet käyvät enemmän, kun lämpötila asunnoissa nousee helteellä. Helteellä on kuitenkin tärkeää, että ruuat säilytetään kylmänä niin kotona kuin matkalla kaupasta kotiin.
Keittiön lämpötilan kohoaminen esimerkiksi 25 asteesta 32 asteeseen nostaa kylmälaitteen sähkönkulutusta 25–40 prosenttia. Myös kylmälaitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät korkeimmissa lämpötiloissa, koska osa koneista, etenkin vanhat laitteet saattavat käydä lähes koko ajan.
Vanhat, jatkuvasti käyvät laitteet kannattaa vaihtaa uusiin energiatehokkaampiin koneisiin. Lisäksi on muutama vinkki, joilla vähennät kylmälaitteiden sähkönkulutusta.
Vinkkejä sähkönkulutuksen kurissapitoon
Huolehdi ilmankierrosta kylmälaitteiden ympärillä. Etenkin, jos kylmälaite on sijoitettu komerokaappiin, kannattaa tarkkailla laitteen ilmankiertoa ja helpottaa ilmankiertoa helteellä esimerkiksi vetämällä laite ulos komerosta tai reilusti irti takaseinästä. Näin ilma pääsee kiertämään paremmin laitteen ympärillä ja koneiston käymisestä syntyvä lämpö siirtymään pois laitteen takaa.
Älä pakkaa kesäjuhlienkaan aikaan jääkaappia liian täyteen. Jätä viileälle ilmalle tilaa kiertää laitteen sisällä, tuotteiden välissä. Älä myös avaa ovea turhaan ja ota tuotteet ulos nopeasti, jotta saat oven suljettua mahdollisimman pikaisesti. Jääkaapin ylitäyttö ja oven avaaminen usein lisäävät sähkönkulutusta jopa 15–20 prosenttia.
Kuljeta ruuat kotiin kaupasta kylmälaukussa. Näin et rasita jääkaappia turhaan lämpimillä ruuilla ja juomilla. Myös elintarvikkeiden säilymisen kannalta on niiden tasainen kylmänä pysyminen ensiarvoisen tärkeää.
Älä myöskään osta ruokaa varastoon niin paljoa, että se ehtii vanhentua käyttökelvottomaksi. Poisheitetty ruoka, ruokahävikki on yksi suurimmista ympäristökuorman aiheuttajista ruuan osalta.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ
Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä
Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.
Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.
#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö
Junalla Eurooppaan
Junamatkailu on luonteva ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Euroopassa. Sunna Kokkonen matkustaa säännöllisesti maata pitkin Lapista Keski-Eurooppaan ja takaisin.